Foto: Edwin Meijer

Groen subsidiedak

Een groen dak vol met sedumplantjes, dat zijn sterke vetplantjes, of andere en duurdere varianten zoals een kruidendak. Zeven huiseigenaren aan de Cornelis Troostlaan kozen voor de eenvoudige variant, met subsidie van de gemeente. Afgelopen weekend werkten ze met man en macht om de daken groen te krijgen. Een van de buren had in februari al een grasdak geplaatst. "Ik vond het gelijk interessant dus we deden mee", vertelt Antoinette.

Door Winny van Rij

Woerden - Antoinette die net weer het dak op komt om te helpen met het aanbrengen van het substraat, vertelt dat het dak zelf langer mee gaat door de plantjes. "Het sedum beschermt het dak tegen zonlicht, regen en tegen extreme temperatuurverschillen." Vele bewoners hebben ook zonnepanelen op hun dak en die combinatie kan prima. "Het groen is juist goed voor de zonnepanelen", weet ze te vertellen. Het blijkt dat de temperatuur op een groen dak laag blijft. Hierdoor warmen de zonnepanelen minder op en houden ze meer rendement.

Flinke klus

"Het is wel een werk hoor," zegt Antoinette. "De sedummatten moeten binnen 24 uur op je dak liggen, anders droogt het uit en gaat het broeien tegelijk, maar we zijn bijna klaar." Eerst moet het grind er bijna allemaal af op een rand van 15 centimeter rondom na. "Anders groeit het groen in je dakbedekking." Ze helpt na het grind sjouwen nu vooral met het leggen van vliesworteldoek en noppen. "Daarna moet er een substraat op, een voedingsbodem voor de plantjes, gevolgd door de opgerolde sedummatten."

Onderhoud

En dan is het groene dak klaar maar in tegenstelling tot een gewoon dak, vraagt dit dak toch wel wat onderhoud. "Je moet het een keer per jaar in het voorjaar bemesten en minimaal twee keer per jaar het onkruid verwijderen." Ook is het belangrijk de hemelwaterafvoer schoon te maken. "En en als het erg droog is in het eerste jaar na aanleg, moeten we het dak met enige regelmaat gaan sproeien."

Kosten en subsidie

De bewoners hebben ervoor gekozen om al het werk zelf te doen waarmee ze optimaal van de subsidie van de gemeente gebruik kunnen maken. "Het potje was op maar is weer gevuld. De prijs die wij betalen is 40 euro per vierkante meter en daarvan krijgen we 25 euro per vierkante meter van de gemeente." Als ze het grind van het dak zouden laten halen, waren de kosten hiervoor 1000 tot 2000 euro geweest. Sedum kan voor sommige daken te zwaar zijn, maar omdat hier al grind op lag, was dat geen probleem. Hoewel ze dit als buren gezamenlijk doen, is het via groendak.nl een pakket op maat. "Per huis bekijk je hoeveel er nodig is en iedereen betaalt zijn of haar eigen vierkante meters sedum en alle materialen die erbij horen."

"Ik ben echt wel een buitenmens en als ik vanaf ons dakterras op het groene dak kijk, krijg ik toch meer een buitengevoel. Het gaat wat meer leven," zegt Antoinette, maar dat is niet het enige voordeel.

"Je huis blijft koeler en het neemt veel vocht op. Bij hevige buien vertraagt het groene dak de regenafvoer wat minder belastend is voor het riool." Bovendien is het ook geluidsisolerend en goed voor de biodiversiteit. Zo blijkt uit onderzoek dat bepaalde insecten weer terug komen, belangrijk voor de natuur, zeker in meer stedelijke gebieden. "Mooi is ook dat de plantjes CO² opnemen en fijnstof afvangen."

Buren leren kennen

Een minder voor de hand liggend voordeel is dat Antoinette die met haar gezin nu acht maanden aan de Cornelis Troostlaan woont, de buren op deze manier beter leert kennen. "De anderen wonen hier zo'n twaalf jaar." Iedereen zet weer zijn of haar eigen talent in. "Leuk om dit samen te doen, ook de kinderen hebben geholpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden