Een speciaal ontworpen kroonluchter in de vorm van de oude vestingwerken van Woerden siert de nieuwe raadszaal.
Een speciaal ontworpen kroonluchter in de vorm van de oude vestingwerken van Woerden siert de nieuwe raadszaal. (Foto: Winny van Rij)

"Een huis waar heel Woerden zich thuis moet voelen"

Eindelijk was het zover, het stadhuis, pardon, het nieuwe maar gerenoveerde gemeentehuis werd geopend. Afgelopen zaterdag voor publiek, en vorige woensdag officieel. "Het is nu gemeentehuis," legde Molkenboer uit. "Om hiermee definitief de verbinding tussen dorpen en kernen aan te geven."

Woerden - Woensdag was drukbezocht door genodigden uit alle geledingen van de Woerdense samenleving. Zij werden getrakteerd op speeches van burgemeester Victor Molkenboer, commissaris van de Koning Hans Oosters, een vraaggesprek met kunstenaar Ido Vunderink en bijdrages van afgevaardigden van ontwerpteam, sloop- en bouwbedrijven. Een happening die vergezeld ging van een gebakje met foto van het nieuwe gemeentehuis erop afgebeeld, bubbels bij de onthulling van de speciale plaquette aan de muur van de ontvangsthal en tot besluit nog een borrel in het restaurant op de eerste verdieping die net als vele andere ruimtes voor meerdere doeleinden gebruikt kan en zal gaan worden. Tegelijkertijd werd de nieuwe vlag van de gemeente onthuld en gehesen met daarop eindelijk ook het wapen van Harmelen. Stadsdichter Helga Huisjes had dit unieke moment gekozen voor haar prachtige gedicht: 'Toekomst onder nieuwe vlag'. (U vindt het gedicht onder dit artikel.)

Prachtige kroonluchter siert nieuwe raadszaal 

Op woensdag 12 juni mochten genodigden voor een officieel programma plaatsnemen in de raadszaal waarvan de publieke tribune achterin ook omgetoverd kan worden tot podium. Eyecatcher is deze zaal is toch wel de bijzondere op maat gemaakte kroonluchter met allure in de vorm van de oude vestingwerken van Woerden.

Er kwam wel meer geschiedenis voorbij. Burgemeester Victor Molkenboer had zich flink verdiept in de historie en memoreerde de vorige drie stadhuizen. Na het huidige Stadsmuseum volgde het stadhuis aan de Westdam. "Dat was een gespiegelde kopie van het stadhuis in Noordwijk. Dat gaf enige commotie en was aanleiding om auteursrecht op schetsen en bouwtekeningen in te voeren." De architect van het stadhuis in Noordwijk mocht vervolgens de Bonaventurakerk ontwerpen als genoegdoening.

Voordelen te over

Van een hele andere orde is het gerenoveerde gemeentehuis. Mooi, licht, ruim, duurzaam, transparant. En binnen het budget, hoewel er nog enige claims liggen over de extra kosten die de gemeente maakte, maar dat werd niet genoemd. Werkelijk iedere spreker roemde deze voordelen, aangevuld met die van recycling. "Van de 6,5 miljoen kilo weggehaalde materialen brachten we maar 60.000 kilo naar de stort," schetste Maarten Lek van het gelijknamige sloopbedrijf. De burgemeester memoreerde kort het overlijden van een van Leks medewerkers tijdens de sloop maar verder was het vooral een positief getint feestje.

Lachen

Commissaris van de Koning Hans Oosters kreeg de lachers op zijn hand toen hij het gemeentehuis roemde om het flexwerken. "Zelfs de burgemeester heeft geen eigen werkplek, ik hoop dat dit te doen is voor de medewerkers." De bouw is een hele prestatie zo zei hij. "Van een lelijk jaren 80 gebouw met grindtegels naar een energiezuinig en toch open en transparant gebouw op bestaand casco." De architect plaatste hiertoe de gevel op afstand. Door de ruimte die ontstaat zijn alle verdiepingen in open verbinding met elkaar.

Natuurkleuren

De kleuren passen bij het Groene Hart dat ook prachtig tot uitdrukking komt in het enorme schilderij dat Ido Vunderink speciaal op verzoek maakte, hoewel hij al 84 is en met zijn gezondheid kampt. "Ik mocht het eigenlijk niet doen van de dokter, maar heb het toch gedaan en sindsdien ben ik weer doorgegaan met schilderen.

Molkenboer is er trots op dat het gelukt is om het gebouw te bouwen zoals bedacht. "Een huis waar heel Woerden zich thuis moet voelen."

Tekst en foto's: Winny van Rij

Toekomst onder nieuwe vlag

Woerdens blauw-wit
als middenlijn van het
speelveld
Kamerikse kruizen,
bijstand van het
bovenaardse.
Zegvelds hoorn,
de kracht van de eenvoud.
Harmelense ruiten,
Woerdens trots en troef.

Blauw en geel
creëren groen;
de kleur die staat voor
duurzaamheid
geflankeerd
door rood en wit;
voor warmte en een
nieuw begin.

Deze vlag,
ontwapenende vierkleur;
Saamhorigheid hoog
in het vaandel.

Het waarmaken
van die intentie
zit 'm niet in een
wapperend doek
maar in ons,
als vaandeldragers,
uit welke hoek
de wind ook waait.

2019 Helga Huisjes

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden