Foto:

Nora wint Aardrijks- kunde Olympiade

Nora (5vwo) van het Minkema College wint landelijke Aardrijkskunde Olympiade. Hierdoor is Nora één van de vier leerlingen die Nederland mag vertegenwoordigen op de 16e Internationale Geografie Olympiade (iGeo), het WK Aardrijkskunde, in HongKong. Zij won de veldwerkprijs tijdens de landelijke Aardrijkskunde Olympiade.

Woerden - Tijdens een grote veldwerkopdracht verdiepten de finalisten zich in maatregelen die kunnen worden genomen om de kans op een overstroming in Middelburg te verkleinen. De antwoorden op deze en meer vragen moesten de kandidaten verwerken in een presentatie van maximaal 12 dia's. "In de presentatie moesten we de meerlaagsveiligheid van Middelburg laten zien. Dat heeft te maken met waterveiligheid, wat dan in 3 lagen wordt bekeken. We hebben hiervoor iemand van de gemeente en een specialist geïnterviewd, de kerktoren beklommen en vervolgens mochten we zelf op stap", aldus Nora Schreuder. "Dit was een erg leuk onderdeel om te doen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik de veldwerkprijs heb gewonnen!"

Naast de veldwerkopdracht bestond de nationale eindronde ook uit een kennistoets met vragen over klimaatverandering, het Nord-Stream project en de cartografische weergave van de uitkomsten van de landelijke verkiezingen. Het laatste onderdeel van de finale was een Engelstalige multimediameerkeuzetoets, bestaande uit 40 meerkeuzevragen met video's, animaties, kaarten en diagrammen waarin de breedte van het vak aardrijkskunde werd getoetst.

Leerzaam maar ook gezellig

Naast leerzaam is het sociale aspect van een Olympiade ook belangrijk. Nora Schreuder: "Ik heb ontzettend veel dingen mogen zien en leren, maar het was ook erg gezellig met de groep leerlingen die uit heel Nederland kwam. Nu kijk ik vooral uit naar Hong Kong! De reis lijkt me fantastisch, maar waar ik vooral naar uitkijk is de ontmoeting en kennismaking met teams van zo'n 50 andere nationaliteiten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden