Tijdens de Night of Talent 'on tour' spelen de talenten van muziekschool Het Klooster op diverse plekken in het centrum van Woerden.
Tijdens de Night of Talent 'on tour' spelen de talenten van muziekschool Het Klooster op diverse plekken in het centrum van Woerden. (Foto: Picasa)

Talent 'on tour' voor jubileum van Het Klooster

Theater Het Klooster viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Woensdagavond 19 juni organiseert Het Klooster daarom een speciale editie van de jaarlijkse seizoensafsluiting: Night of Talent 'on tour'.

Door Key Tengeler

Woerden - Op 8 juli 1969 werd Het Klooster opgericht. De streekmuziekschool vestigde zich in de kloostercellen en met kruisbogen gewelfde gangen van een voormalig franciscaner klooster. Directeur van Het Klooster Leontien Wiering vertelt trots hoe het zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkelde tot een cultureel educatiecentrum en serieus theater, "letterlijk en figuurlijk in het centrum van Woerden."

Springlevend en actueel

"Het is bijzonder dat Het Klooster als culturele instelling nog zo fier overeind staat," vindt Leontien. Ze is ervan overtuigd dat dat komt doordat de organisatie steeds goed heeft ingespeeld op maatschappelijke ontwikkelingen. "Een aantal jaar geleden bijvoorbeeld, toen verdween muziek als vak op basisscholen. Wij vonden dat doodzonde. Muziek is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom hebben we met onze muziekdocenten samenwerking gezocht met scholen. Nu geven we op achttien scholen les."

Een ander voorbeeld is de huidige renovatie van de kelder van het klooster om er een digital art lab van te maken. "Muziek maken gebeurt niet meer alleen op instrumenten, maar ook op de computer. Dat willen we faciliteren met dit lab. Na de zomer gaat het open."

Swingen in het centrum

Woensdagavond 19 juni swingt Woerden tijdens de Night of Talent 'on tour'. De organisatie daarvan was in handen van Jacqueline Engelhard, Hoofd Productie en verantwoordelijk voor "alles wat op het podium gebeurt". Zij vertelt graag wat het publiek te wachten staat: "Er zijn een gezamenlijke start en finale in Het Klooster en daartussen vijf concerten op verschillende locaties in het centrum. De optredens worden verzorgd door leerlingen van het Talent XL-programma van de muziekschool van Het Klooster. "Zij zijn geselecteerd op hun muzikale potentie en krijgen extra mogelijkheden als masterclasses, optredens en workshops."

Er is goed nagedacht welk concert op welke plek plaats zou vinden. "Ze passen allemaal bij hun locatie. Zo is er pianomuziek in de bibliotheek, fluit in het Stadsmuseum en een bigband in Plein 7." Elk concert duurt vijftien minuten en dan loopt het publiek naar de volgende plek. Jacqueline lacht: "Eigenlijk zijn het dus niet de muzikanten, maar de bezoekers die 'on tour' zijn!"

Informatie

De aanvang van Night of Talent 'on tour' is om 19.15 uur. Kaarten zijn te koop aan de kassa of via www.kloosterwoerden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden