Rianne geniet van het wandelen met haar jonge en enthousiaste hond Scooby. "Ik wil hem later gaan inzetten als therapiehond bij weerbaarheidstrainingen en teambuilding."
Rianne geniet van het wandelen met haar jonge en enthousiaste hond Scooby. "Ik wil hem later gaan inzetten als therapiehond bij weerbaarheidstrainingen en teambuilding." (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Rianne Vrolijk: Voorzieningen dichtbij zijn belangrijk

Rianne Vrolijk is raadslid voor STERK Woerden maar het politieke zaadje werd al eerder geplant vanwege de voorgenomen bezuinigingen voor Het klooster in 2009. Ze wilde iets doen, schreef de raadsleden een brief en was betrokken bij de destijds gehouden protestoptocht. "Je kunt wel klagen, maar ik draag liever iets bij om dingen te verbeteren."

Door Winny van Rij

Woerden – Rianne volgde al jaren muziek- en toneellessen bij Het Klooster en vond het enorm jammer als de vele lessen zouden verdwijnen. "Ik speelde klarinet, heb een elektrische piano en dacht ooit over de opleiding tot docent muziek, maar ik koos voor sociaalpedagogisch hulpverlening," zegt de docent omgangskunde op het MBO Rijnland.

Huizenprijzen

Terwijl ze voor Het Klooster op de bres sprong, kwam ze in contact met Elias Bom die toen nog bij Inwonersbelangen zat. "Het sprak me aan. We deden in 2010 wat speciale dingen voor jongeren, zoals het serieus bekijken of containerwoningen geschikt zouden zijn." Huisvesting heeft nog steeds haar warme belangstelling. "Er staat wel nieuwbouw gepland maar de huizenprijzen zijn hoog, ook de huren. Het zou fijn zijn als hier een oplossing voor gevonden wordt." Ze weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om iets te kopen of huren. "Ik heb nu de kans mijn ouderlijk huis over te nemen, die krijgen de meesten niet."

Crematorium

Met haar partij wil ze Woerden mooier maken als een fijne plek om te leven, ook met voorzieningen, zoals een crematorium. "Dat is toen afgeketst maar voor mij hoort dat bij voorzieningen die je dichtbij huis biedt, dus die komt nog een keer terug op de politieke agenda. Mensen die hier geboren zijn, willen hier ook gecremeerd kunnen worden." Ze is ervan overtuigd dat er plek voor is in de regio. "Het is wel lastig dat we mede afhankelijk zijn van een marktpartij."

Denker

Rianne is een raadslid op de achtergrond. "Je ziet mij niet zo gauw discussies voeren, tenzij het om een eigen standpunt gaat." Ze is meer de denker. "Wout is de prater, de verbinder, Monique de doener, pakt allerlei zaken op en ik zoek de feiten op, kijk wat mogelijk is, wat het kost en of het waard is om een motie of amendement in te dienen, of dat kans van slagen heeft. We doen het niet voor de aandacht, daar prikken mensen doorheen." Hiermee bevestigt ze dat de partij meer dan voorheen de verbinding opzoekt. "Dat is logisch, onze fractie is ook veranderd."

Teckels

Bijzondere aandacht heeft ze ook voor dierenwelzijn en ze zat er bovenop toen de eerste signalen binnenkwamen over de misstanden bij de teckelfokkerij in september 2018. "Ik heb er heel vaak aandacht voor gevraagd in de raad hoewel de situatie lastig was omdat je afhankelijk bent van anderen in dit soort situaties." Ze is best trots. "Dat we hier samen met Coby Franken van Progressief Woerden in optrokken, doorgezet hebben waar anderen het onderwerp minder belangrijk vonden." Ze merkte dat het enorm leefde. "Er werd boven gemiddeld op gereageerd." Dat mensen weten waar ze zich hard voor maakt komt niet vanzelf. "Je moet het verhaal wel vertellen in gesprekken op straat en in berichten op sociale media, ook na het geslaagd campagne voeren, voor mij de eerste keer in 2010, met STERK Woerden in 2014 en 2018."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden