Centrum van de VOC in Azië werd Batavia (Jakarta) op Java. Batavia werd in 1619 gesticht. Schilderij van Andries Beekman, ca. 1656.
Centrum van de VOC in Azië werd Batavia (Jakarta) op Java. Batavia werd in 1619 gesticht. Schilderij van Andries Beekman, ca. 1656. (Foto: )

Dienaren van de VOC, een lezing van SHVV

Op maandag 8 juli organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over een bijzonder aspect van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).

Woerden - Chris Woerden deed onderzoek naar 'de gewone man' aan boord van de schepen of op andere wijze in dienst van deze eerste multinational. Daarbij traceerde hij tal van streekgenoten die op allerlei manieren de stap maakten voor een "carrière" bij de VOC. Het beeld dat we ooit op school meekregen van de Gouden Eeuw en de VOC is natuurlijk gekleurd. Hedendaagse inzichten zorgen voor kanttekeningen, nuances en soms opmerkelijke, nieuwe feiten.

Aanmonsteren

Vele honderden gewone inwoners van het Sticht-Hollands grensgebied monsterden aan bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en bereikten, als ze geluk hadden, de uithoeken van de wereld. De VOC wordt vaak gezien als een van onze historische hoogtepunten. Tegelijkertijd is het ook een periode om stil te staan bij de keerzijde van dit economische succes voor de elite van kooplieden. Wat te denken van de arbeidsomstandigheden van de scheepsbemanningen? En wat spookte het leger van dit bedrijf uit in het Verre Oosten? Was de handel altijd wel zo eerlijk? Het beeld dat we ooit op school meekregen van de Gouden Eeuw en de VOC is natuurlijk gekleurd. Hedendaagse inzichten zorgen voor kanttekeningen, nuances en soms opmerkelijke, nieuwe feiten. Aan de basis van deze inzichten ligt onderzoek.

Wie waren zij?

In deze bijzondere 'dubbellezing' schetst Chris Woerden de achtergronden van de gewone burgers die een of meer reizen maakten voor de VOC. Wie waren die mensen, welke beroepen oefenden ze uit en hoeveel keerden er eigenlijk terug? Zijn er onder deze dienaren van de VOC familienamen te vinden die ook nu nog voorkomen? Voorafgaand aan deze presentatie schetst SHHV-voorzitter Niek de Kort de hoofdlijnen van de opkomst, bloei en verval van de VOC in de zeventiende en achttiende eeuw.

 

Chris Woerden deed onderzoek naar de betrokkenheid van de bewoners van de Proosdijlanden bij de VOC. Hij vertelt zijn verhaal 'vanuit historisch perspectief zonder ethische bril'. Niek de Kort is voorzitter van de SHHV en doet onder andere onderzoek naar gesproken levensgeschiedenissen.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden