Frisbee Woerden in actie tijdens de wedstrijden van het laatste competitietoernooi. FOTO: Arno van den Bergh
Frisbee Woerden in actie tijdens de wedstrijden van het laatste competitietoernooi. FOTO: Arno van den Bergh (Foto: Arno van den Bergh)

,,Wedstrijden zonder scheidsrechter"

Vorige week werd bekend dat de Woerdense frisbeevereniging zich prima heeft weten te handhaven in de zesde divisie. De nog relatief onbekende sport schiet inmiddels al een paar jaar wortel in Woerden, maar wat houdt deze sport nu in?

Door  Nik Mandemakers

Woerden - Als medeoprichter was Brecht van der Laan al vanaf het prilste begin betrokken bij de jongste sportvereniging van Woerden. De frisbeevereniging werd in maart 2017 opgericht. Van der Laan is de vereniging begonnen omdat hij mensen de sport gunt. Met een niet aflatend enthousiasme legt hij de spelregels uit en kijkt hij terug op het afgelopen jaar waarbij de vereniging van de zevende, naar de zesde divisie wist te promoveren. ,,Ik gun het iedereen om deze sport te kunnen beoefenen."

Rode draad

De rode draad die door de sport heen dwarrelt is dat positiviteit en sportiviteit grote waarden zijn binnen de sport. ,,Zo zijn de regels zo ingedeeld dat de wedstrijden zonder scheidsrechter worden gespeeld. Komen we er onderling niet uit, dan beginnen we simpelweg daar waar het spel is stilgelegd", legt Van der Laan uit. Naast de punten voor een overwinning beoordelen teams tijdens een toernooidag ook elkaar op sportiviteit en andere daaraan gerelateerde onderdelen. ,,Wat de invloed op het eindresultaat daarvan is weet ik eigenlijk niet, maar het zorgt er wel voor dat door de hele sport heen dit soort waarden hoog in het vaandel staan."

Omdat de sport nog niet heel groot in Nederland is, wordt op één dag tegen meerdere tegenstanders gespeeld. Op deze manier hoeven de teams niet elke zondagochtend door het land te reizen. ,,Daar had ik ook een stuk minder voor gevoeld", toont Van der Laan zich eerlijk. ,,We spelen toch wel tegen ploegen uit Den Bosch, Groningen en Zwolle. Tijdens zo'n competitiedag waarbij je tegen verschillende tegenstanders speelt promoveert standaard de eerste en de laatste degradeert. Zo kan je dus ook tijdens het seizoen jezelf al opwerken door de verschillende competities."

Simpel

Het spel is vrij simpel. Een punt wordt verdiend wanneer de schijf in het aanvalsvak wordt gevangen. Degene die aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft verdiend, wint de wedstrijd. ,,Voor beginnende spelers is het soms nog wel lastig om te weten dat wanneer je de schijf niet vangt, de tegenstander de schijf aanraakt of op welke andere manier je de schijf niet in je bezit houdt, de aanvalsbeurt ook over gaat naar de tegenstander. Een tegenstander hoeft de schijf dus ook alleen maar aan te raken en niet per se te vangen", legt Van der Laan uit.

Nieuwe spelers zijn bij de vereniging altijd welkom en juist vanwege het toegankelijke karakter is het ook een sport die bij uitstek geschikt is om eens aan deel te nemen. ,,Altijd is wel voor iemand een geschikte plek in het veld te vinden om uiteindelijk toch mee te kunnen doen." Op de velden bij korfbalvereniging Reflex wordt normaliter getraind en in de zomer zal dit op de grasvelden van het Minkema College zijn. Een kijkje nemen kan altijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden