Foto:

Graf van Woerdense schrijver Herman de Man is weer fraai

Menigeen heeft zijn werk gelezen, voor de verplichte literatuurlijst op school of uit oprechte interesse: schrijver Herman de Man (1898-1946). Zijn graf werd onlangs gerestaureerd. Morgen wordt het grafmonument officieel onthuld.

Door Roy Visscher

OUDEWATER - Het begon allemaal met een opmerking van 'mopperkont' Maarten van Rossem in aanwezigheid van Gerdine van de Ven, toen hij werd rondgeleid over de RK begraafplaats in Oudewater. Dat was voor een programma van RTV Utrecht over Herman de Man. De historicus vond het graf van de schrijver verwaarloosd. Van de Ven, vrijwilliger bij de begraafplaats, ondernam actie. "Ik begon met het aanschrijven van fondsen voor de financiering. Gelukkig deed het fonds Perzik van Onsterfelijkheid, ondergebracht in het Prins Bernhard Cultuur Fonds, een schenking, en de kerkhofcommissie verleende eeuwigdurend grafrecht. Maar de meeste materialen en arbeid kwamen van Ruben van Impelen van het Woerdense Van Dam Natuursteen. Hij heeft ook de restauratie verzorgd en de coördinatie uitgevoerd met zijn leveranciers."

Woerden

Herman de Man werd geboren in Woerden en woonde op verschillende plekken rondom die stad. Van de Ven: "Daardoor spelen veel van zijn streekromans zich in dat gebied af. Al schreef hij vaak in het buitenland." Het kostte Van Impelen en Van de Ven zo'n twee jaar om het graf in de oude luister te herstellen. "Ruben heeft zorgvuldig en met passie voor zijn vak alles zo authentiek én duurzaam mogelijk gemaakt, en zó dat het monument zo lang mogelijk behouden blijft. Bij het ontmantelen van het graf ontdekten we dat een voor die tijd en omstandigheden vrij bijzondere afdekplaat was gebruikt. We hebben veel gesproken over de gebruikte materialen. Via het Prins Bernhard Cultuurfonds kwamen we in contact met een funerair adviseur, die ons veel informatie heeft gegeven. Ons streven was het graf op tijd af te krijgen voor onthulling op Hermans geboortedag, 11 juli." Herman de Man was een opmerkelijk persoon, die soms mensen afstootte. "Tijdens de restauratie raakte Ruben zo gefascineerd door hem dat hij diens biografie, geschreven door dr. Gé Vaartjes, is gaan lezen."

Bij de onthulling om 15.30 uur zijn onder anderen Vaartjes, stadsdichter Nelleke den Boer, burgemeester Pieter Verhoeve en wethouder Bas Lont aanwezig. De Mans dochter Marietje van 93 komt met kleinkinderen over uit Denemarken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden