Foto: Foto:

Tour

Nu ik u twee weken geleden deelgenoot maakte van mijn zielenroerselen omtrent tijd en het gevoel van gebrek daaraan, kan ik daar voor de aankomende drie weken gerust nog een hoofdstukje aan toevoegen. Ik ben namelijk al jaren behoorlijk vatbaar voor een bepaalde invloed van buitenaf. Een invloed die losstaat van mijn oprechte gevoel dat het dringend tijd wordt om de grote problemen in de wereld aan te pakken met elkaar, maar wel een die van kenmerkende invloed is op mij en, naar we mogen aannemen, ook anderen.

De denk verruimende website Waitbutwhy.com, een aanrader in zichzelf, heeft dit beïnvloedingsprobleem ooit zeer nuttig en uitvoerig uiteengezet aan de hand van een bont gezelschap van, vrij in het Nederlands vertaald, de Uitstel-aap en het Paniek-monster. Twee bewoners van een hiervoor vatbaar brein.

Het geval wil dat bepaalde mensen een aanleg kunnen hebben tot uitstellen. Vlak voor een tentamen blijkt dat je toch echt dringend eerst moet afwassen en als je nog een presentatie moet afmaken is het wel handig dat je eerst nog even je sokken op kleur rangschikt. Oftewel, je brein vindt iets dat opeens voorrang krijgt terwijl de tijd wegtikt. Oorzaak, de voornoemde Uitstel-aap.

En heden ten dage heeft die aap het nog veel makkelijker. Waar hij eerder je nog inspireerde om fysieke dingen te doen, kan hij nu volstaan je te verleiden een nuttig kattenfilmpje (of 10) op Youtube te bestuderen of je aanleiding te geven te checken of je klasgenoot uit de tweede nog iets van zijn leven heeft gemaakt.

En dat alles gericht op maar een ding, je afhouden van de klus die je eigenlijk echt moet doen.

Begrijpen hoe het werkt is de helft van de oplossing. Dus bij de volgende keer dat je een deadline op je af ziet komen en je de neiging krijgt je theesmaken op alfabetische volgorde te leggen of een vlogje van een toeristen-influencer met 730 volgers aandachtig te bestuderen, dan kan ik waitbutwhy van harte aanbevelen. Dat leert je doorgronden van wat je nu eigenlijk overkomt in die gevallen.

Helpt het ook? Dat laat ik aan u over om uit te vinden terwijl ik deze column strak tegen de deadline instuur en ik mij onderwijl laat afleiden door mijn geliefde uitstel-bezigheid van het volgen van mannen op fietsen die zich een weg banen door een Franse toeristenbrochure.

Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden