Wethouder Arjan Noorthoek overhandigde aan Yvonne Roeland het certificaat. Foto: Alex de Kuijper
Wethouder Arjan Noorthoek overhandigde aan Yvonne Roeland het certificaat. Foto: Alex de Kuijper (Foto: Alex de Kuijper)

Oorkonde voor aanpak AV Clytoneus

Atletiekvereniging AV Clytoneus tweede gezonde sportkantine in Woerden. De Woerdense atletiekvereniging AV Clytoneus ontving afgelopen zaterdag het Gezonde Kantinecertificaat. De vereniging heeft het zilveren certificaat van het Voedingscentrum verdiend.

Woerden - Hiermee laten zij zien dat er volop gezondere producten zijn en dat zij in hun kantine een gezondere keuze stimuleren. Het certificaat werd zaterdag 6 juli om 11.00 uur persoonlijk uitgereikt door wethouder Arjan Noorthoek, tijdens de Open Clytoneus Challenge.

De atletiekvereniging heeft hard gewerkt om de sportkantine gezonder te maken. Niet alleen is het assortiment aangepast, maar ook is de gezonde aanpak inmiddels opgenomen en geborgd in het beleid van de vereniging. De leden en bezoekers van de club kunnen nu in elke productgroep, zoals broodjes, snacks of drinken, een gezondere keuze maken. Zo staan er inmiddels volkorenbroodjes op de menukaart en liggen er gezondere snackvarianten, zoals mueslirepen, voor de Mars. In de kantine is ook altijd water beschikbaar.

Het oog van de bezoekers valt direct op de gezondere keuzes, doordat op de opvallende plaatsen betere keuzes zijn geplaatst en door de poster die is opgehangen om bezoekers te stimuleren op een gezonde manier even lekker bij te tanken.

'Als vereniging vinden we het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Atleten zijn over het algemeen al gezondheidsminded en op deze manier kunnen we hen daar nog meer in ondersteunen. Maar als ze zin hebben in een lekkere Mars of een flesje AA, dan kan dat ook nog hoor. We schrappen niet alle ongezonde dingen uit ons assortiment, maar we zorgen er wel voor dat het nóg gemakkelijker is om de gezonde keuze te maken', aldus Yvonne Roeland, kantinecoördinator bij de vereniging.

De vereniging heeft in dit project samengewerkt met de buurtsportcoaches van Beweegteam Woerden en Team:Fit.

De atletiekvereniging zet niet uitsluitend in op de gezonde sportkantine. Vanaf 1 februari 2019 is het hele sportterrein ook officieel rookvrij, te herkennen aan de blauwe borden op het hek van de vereniging. 'Er werd al niet of nauwelijks gerookt op het terrein en dat maakte het nog makkelijker om ons aan te sluiten bij het initiatief Rookvrije Generatie.

Op het sportcomplex Cromwijck zijn ook Sportlust '46 (voetbal), MHC (hockey), Reflex (korfbal), Runnersclub (hardlopen) en de Frisbeevereniging al aangesloten bij de Rookvrije Generatie. Ook Clytoneus wil hierin graag het goede voorbeeld geven', aldus Yvonne Roeland.

Clytoneus is met hun gezonde kantine de tweede kantine op sportpark Cromwijck die is gecertificeerd met het gezonde kantine-certificaat. In december 2018 kreeg de tennisvereniging Cromwijck het bronzen certificaat uitgereikt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden