Organisatoren van de Harleydag Woerden zijn er klaar voor, tweede van rechts is voorzitter Hennie Achterberg. Tekst en foto: Winny van Rij
Organisatoren van de Harleydag Woerden zijn er klaar voor, tweede van rechts is voorzitter Hennie Achterberg. Tekst en foto: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Zien en gezien worden Harleydag is echt lifestyle

Ronkende motoren, glimmend chroom, stoere mannen met baarden in leren jacks. De kern van de Harleydag. Zien en gezien worden, maar er loopt ook heel ander publiek. "Opa's met kleinkinderen, moeders met kinderwagens, mensen van allerlei pluimage," aldus voorzitter Hennie Achterberg.

Door Winny van Rij

Woerden - Vorig jaar werd geen vergunning afgegeven voor dit evenement. "Toen speelde er van alles rondom bepaalde motorclubs, een raketaanval op Panorama en een aanhouding in Woerden. Daar werden wij de dupe van," zegt Hennie die het wel begrijpt. "Gelukkig was het vrij snel duidelijk dat er geen vergunning kwam want we beginnen toch al wel een jaar van tevoren met de organisatie ervan."

Meet & Greet

Dit jaar wordt de Harleydag dus voor de 18e keer georganiseerd na een gedwongen sabbatical van een jaar. "We hebben er even goed over kunnen nadenken. De motor blijft centraal staan maar het is meer een Meet & Greet. Oude banden worden aangehaald, nieuwe vriendschappen beklonken. Het is laagdrempelig en iedereen is welkom." Ook als je niet van motoren houdt maar wel van muziek want er zijn verspreid over de dag optredens. "Van de Woerdense bands de Pinheads en Hooked up en we hebben een DJ."

Voor elk wat wils

Heel anders dan de stuntteams van voorheen. "Sinds het ongeluk in Haaksbergen zijn de regels aangescherpt en kan dat niet meer, zeker niet op het compacte Exercitieveld." Ze dachten wel even over een andere locatie, maar dit is gewoon de beste plek. "Je ziet dat er ook veel vrouwen mee komen die even gaan shoppen." Er is voor elk wat wils met hapjes, drankjes, motor gerelateerde kramen en zo'n 2.000 motorfietsen. "We gaan niet te lang door, doen de tap op tijd dicht, zodat iedereen weer veilig naar huis kan. Zo blijft de sfeer goed want er lopen ook kinderen rond en mensen met kinderwagens." Dat is ook de kracht van de Woerdense Harleydag. "We groeien ieder jaar, trekken een gemêleerd publiek en weten dat het goed is."

Bij het thuishonk van de Scamps aan de Hollandbaan komt de ene na de andere motorrijder aan voor een overleg over de Harleydag en allemaal geven ze hun voorzitter bij binnenkomst even een hand. Later zetten ze met genoegen hun motor in het gelid voor de foto. De Harleydag promoten is misschien niet echt nodig. "Ons evenement trekt een breed en gemêleerd publiek omdat we al zolang bestaan en er een Happy Family sfeer heerst. Er is in zeventien jaar niets gebeurd," aldus Hennie Achterberg, tweede van rechts.

Regionaal evenement

De 18e Harleydag is op zaterdag 20 juli tussen 10.00 en 19.00 uur midden in Woerden op het Exercitieveld. Vanwege aangescherpte regelgeving kun je alle evenementen in Nederland, op twee handen tellen. Harleydag in Woerden is het grootste met 3.000 tot 4.000 bezoekers.

Meer berichten