Toos van Soest is het enige raadslid met een eigen boerenbedrijf. De boerendochter trouwde met een Harmelense boer en maakt zich sterk voor de belangen in haar dorp.
Toos van Soest is het enige raadslid met een eigen boerenbedrijf. De boerendochter trouwde met een Harmelense boer en maakt zich sterk voor de belangen in haar dorp. (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Toos van Soest: Standvastig tegen de stroom in gaan

In de uitgestrekte polders van Harmelen woont CDA raadslid Toos van Soest. "Ik ben een boerendochter, geboren in 't Goy bij Houten en wel gewend om buitenaf te wonen en een flink stuk te fietsen om ergens te komen." Ze is in de politiek gegaan omdat ze het normaal vindt om vrijwilligerswerk te doen. "Je hebt niet alleen rechten, maar ook plichten."

Door Winny van Rij

Harmelen - Voordat Toos de politiek in ging, was ze al actief in de Bavokerk, op de Bavoschool toen de kinderen daar nog zaten en draaide bardiensten bij voetbalclub SCH44. "Ik vind het logisch om iets terug te doen, want je maakt ook gebruik van leuke dingen in het dorp." Ze woont sinds 1996 in het ouderlijk huis van haar man. Samen namen ze de boerderij over in 2000.

Meedenkboerin

Toos werkt niet veel praktisch mee. "Ik ben vooral een meedenkboerin: regelgeving, investeringen en strategische keuzes," zegt de voormalig röntgen laborant. Zo zeiden ze vijftien jaar geleden de zwartbonte Holstein koe vaarwel en kozen voor het kruisen met een ander ras. "Onze 80 koeien zijn minder ziek, leven langer en zijn meer zelfredzaam, dat is een stuk prettiger." Dat kruisen is nu niet meer zo apart, maar vijftien jaar geleden wel. "Daarmee zwommen we tegen de stroom in, net als tegen de trend van alsmaar groeien, wij kijken wat bij ons past."

Standvastig

Ook in het raadswerk is Toos wel iemand die behoorlijk standvastig is, bijvoorbeeld toen de Dezibel in Harmelen verkocht zou worden. "Dat veroorzaakte veel onrust dus sprong ik in de bres. Uiteindelijk is het behouden gebleven en hebben verenigingen gekregen wat ze wilden, is het in oude glorie hersteld." Dat kostte wel 2,5 jaar op gezette tijden overleg voeren. "Dat is niet erg, het kost geen energie als je iets leuk vindt." Dat geldt ook voor het buitengebied en de openbare ruimte. "Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk groen houden maar dat wil niet zeggen dat alles zo moet blijven." Een goed voorbeeld vindt ze het Westdampark. "Eerst is er veel discussie over de bomen die weg moeten, maar het is wel heel mooi geworden. Sommige besluiten zijn vervelend maar er komt altijd wel weer iets anders voor in de plaats."

Goede bedoelingen

Dat typeert haar partij, het CDA. "We proberen in het midden oplossingen te vinden met nuance en redelijkheid." Dat mist ze soms wel bij anderen. "Dan zijn er mensen die uitgesproken iets vinden wat neigt naar 'niet in mijn achtertuin'. Ergens anders is die oplossing dan geen probleem. Ik snap dat je zo reageert, dat zou ik zelf misschien ook doen, maar als raadslid kijk je naar alle belangen." Dat wordt door inwoners te weinig gewaardeerd vindt ze. "Ieder raadslid wil iets goeds doen voor dorps- of stadsgenoten met de beste bedoelingen, anders steek je er niet zoveel tijd in."

Frivoler

Toos zit in de gemeenteraad voor de hele gemeente maar vooral ook voor het dorp. "Ik ben met zoveel voorkeurstemmen gekozen, de mensen verwachten wel wat van mij." Bij de laatste verkiezingen maar liefst 945. "De kiesdrempel is 800 stemmen, dus ik kan voor mezelf beginnen," zegt ze met een enorme glimlach. "Nee hoor, ik ben groot met mijn partij, maar doe het wel anders." Ze is minder een CDA prototype. "Wat frivoler, eigenzinnig en recht door zee."

Meer berichten