Kinderen nemen tijdens de zwemvierdaagse spulletjes in ontvangst. FOTO Carolien van Winsen
Kinderen nemen tijdens de zwemvierdaagse spulletjes in ontvangst. FOTO Carolien van Winsen (Foto: Carolien van Winsen)

,,Op de eerste avond is het altijd wel dringen geblazen"

Voor de Nijmeegse vierdaagse is in de komende week meer dan voldoende aandacht. Ook voor de kleinere avondvierdaagse is de nodige aandacht, maar voor de zwemvierdaagse is deze aandacht er nog niet. De afgelopen week is deze weer in Woerden gehouden.

Door Nik Mandemakers

Woerden - Het principe is hetzelfde als een loopvierdaagse, maar dan moet er gezwommen worden. Een viertal afstanden kunnen worden afgelegd. De eerste twee afstanden van 250 meter en 500 meter zijn nog wel te doen, maar de echte diehards gaan voor de kilometer of voor 2,5 kilometer. ,,We staan niet langs de kant de baantjes te tellen hoor. Mensen doen het vooral voor zichzelf. Het is de sportieve prestatie die ze leveren. Het gaat om het goede vertrouwen. Op de eerste avond worden de deelnemerskaarten uitgedeeld en dan vier avonden lang wordt er gestempeld. Aan het einde van de week ontvangen ze een mooi certificaat", aldus Carolien van Winsen van het Batensteinbad.

                                                

Tijdens de zwemvierdaagse wordt er alles aan gedaan om het voor de deelnemers zo gezellig mogelijk te maken. Het evenement is dus meer dan enkel baantjes trekken. ,,Er is altijd wel iets van muziek aanwezig. Dit jaar hadden we ook een muzikale artiest in de vorm van 'el capstock'. Hij zat op een stoel met allemaal instrumenten die daaraan hingen. Hij vermaakte de boel met zijn muziek", aldus Van Winsen.

De verantwoordelijkheid voor een goed verloop ligt niet alleen bij de organisatie, maar ook de verschillende verenigingen die zich in het Batensteinbad hebben gevestigd helpen mee met bijvoorbeeld toezicht houden. ,,Zij dragen inderdaad hun steentje bij. Daarnaast heeft dit jaar ook weer het Beweegteam Woerden de nodige activiteiten georganiseerd in het bad", aldus Van Winsen.

Dat de vierdaagse populair is, dat blijkt wel uit het aantal deelnemers. Maar liefst 248 mensen namen de afgelopen editie deel. Dat het een vierdaagse voor iedereen is blijkt wel. De jongste deelnemer telde vijf lentes, terwijl de oudste al een jaar of 89 was. ,,De eerste avond is het altijd wel dringen geblazen, maar uiteindelijk gaat het altijd wel goed", kon Van Winsen ook deze editie weer als geslaagd bestempelen.

Meer berichten