Joost, Saskia en Rozemarije Schippers bekijken samen met Carolien de Kruif de foto's van voorgaande jaren. Ze verheugen zich enorm op de komst van Bernadett Lasaar en Emöke Veres.
Joost, Saskia en Rozemarije Schippers bekijken samen met Carolien de Kruif de foto's van voorgaande jaren. Ze verheugen zich enorm op de komst van Bernadett Lasaar en Emöke Veres. (Foto: Winny van Rij)

Roemeense kinderen krijgen hier vakantie

Sinds drie jaar zijn Saskia en Joost Schippers betrokken bij de Stichting Roemeense Kinderhulp. "Kinderen kunnen vanuit die stichting een keer in hun leven drie weken op vakantie bij gastgezinnen in Nederland," aldus Joost. In Woerden zijn zij het enige gezin op dit moment. "We vinden het ontzetten leuk en je doet iets goeds," zegt Saskia.

Woerden - Ze vangen hun twee kinderen op, samen met Carolien de Kruijf: "Wij deden dit zelf drie zomers maar dit alleen doen is nu wat veel." De kinderen komen twee dagen in de week bij Carolien die vijf jaar geleden via Facebook met deze stichting in aanraking kwam en de vakantie dit jaar voor de 30ste keer organiseert. "Ik plaatste in het kerkblad een advertentie waar Saskia en Joost weer op reageerden."

Eigenlijk Hongaren

Zij zijn helemaal verkocht, net als hun 11-jarige dochter Rozemarije. "De kinderen zijn van haar leeftijd en ze spreekt al best wat woordjes Hongaars." Dat behoeft uitleg. Carolien: "Deze kinderen komen uit de Hongaarse enclave Transsylvania in Roemenië die al sinds de Eerste Wereldoorlog bestaat." Joost: "En nog willen ze het liefst bij Hongarije horen."

Hooisprieten

In het begin van de vakantie is het natuurlijk even wennen en vormt de taal een barrière, maar daar is wat op gevonden. "We hebben een speciale app. Wat wij in het Nederlands schrijven wordt bij hen in het Hongaars vertaald, of andersom," licht Saskia toe. "Soms komt er iets heel geks uit," weet Rozemarije. "Toen we vroegen wat ze wilden eten zeiden ze geroosterde hooisprieten met witte saus." "Dat bleek patat met mayonaise," aldus Saskia. "Het is een gestapelde taal waardoor ze alles omschrijven wat gekke dingen oplevert," verklaart Joost.

Kleding mee naar huis

Dit jaar zijn er 42 kinderen in verschillende gastgezinnen, veel in de omgeving van Benschop en IJsselstein. "Ze komen aan op zondag en op maandag is er een kledingbeurs waar ze van alles kunnen uitzoeken, ook voor broertjes en zusjes," vertelt Saskia. "Of voor de moeder, dan vraag ik welke maat ze heeft en help mee zoeken, zo leuk. Alles gaat per kind in een grote tas." Ze krijgen ook allemaal een winterjas. "Die gaat dan in een vuilniszak zo plat mogelijk onder de zitting van de bus mee naar huis."

Persoonlijk

De stichting heeft naast gastgezinnen ook pakketouders. "Zij stellen pakketten samen voor gezinnen daar die we in november persoonlijk brengen," besluit Carolien. "Dat is ook fijn om te doen, dan zie je echt hoe ze daar leven." Meer info op www.roemeensekinderenhulp.nl

Gedurende drie weken is er een heel programma met verschillende activiteiten. "Zo ontmoeten de kinderen elkaar ook geregeld, net als de gastouders," licht Saskia toe. "We hebben een barbecue, bezoeken een chocolaterie, hebben een boottocht, en sluiten af met een disco en miniplaybackshow," somt Joost op. "Daar kijken ze allemaal naar uit en altijd doen we steeds weer spontaan de pinguïndans," aldus Saskia. De kinderen genieten. "Sommigen wonen echt in krotten, hebben geen warm water en toilet, dat moet je dus allemaal uitleggen," vertelt Joost. Het zijn uitslapers omdat ze pas laat gaan slapen. "Op hetzelfde moment als hun ouders vanwege de kleine behuizing," weet Carolien. "Een pannenkoek met slagroom eten is al een enorm feest voor ze," zegt Saskia. Fietsen is een uitdaging, net als zwemmen. "Ze zijn gewend aan zout water en blijven dus wel drijven. Ze moeten echt zwembandjes om al zijn ze net zo groot als ik. We vinden het fijn om iets voor hen te doen en aan de andere kant zien onze kinderen in de praktijk hoe het is als je weinig hebt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden