Foto: Winny van Rij

John Keuris distilleert en gaat voor maximale smaak

"Wist je dat whisky en bier dicht bij elkaar zitten? Dat ieder distillaat kleurloos is? Dat ik voor 200 ml likeur 3,5 kilo appels nodig heb?" Wie bij John Keuris op bezoek gaat weet een ding zeker: je leert heel veel over eau de vie, cider en likeur. John is bijna tien jaar bezig en het begon met koken.

Door Winny van Rij

Woerden - "Mijn hobby en van daaruit ben ik gestart met bier brouwen waarin ik heel veel dingen heb gedaan. Ik was lid van een vereniging, organiseerde veel wedstrijden waaronder het landelijk kampioenschap en ben zelf ook keurmeester." Daar heeft hij nu te weinig tijd voor want hij stapte over op sterke drank toen een van de bierbrouwers een bierlikeur maakte van bier dat niet goed meer was.

Eigen ketel

John vond dit zo interessant dat hij deze brouwer bezocht voor tips en trucs en een kleine distilleerketel aanschafte. "Ik bezocht allerlei distilleerderijen, ook in Schotland voor de whisky. Bier en whisky liggen dicht bij elkaar, de ingrediënten zijn hetzelfde op de hop na." Hij bouwde toen zijn eigen ketel en werkt slim en efficiënt. "Dat moet wel als je dit maar twee dagen per week doet." In zijn baan bij de belasting is hij als leancoach ook met slimme en efficiënte processen bezig.

Kennis

Al zijn producten zijn op basis van graan of appels. "Ik koop geregeld bij Smorenburg 200 kilo appels, soms peren. Een groot deel gaat naar de Elsahoeve waar mijn vrouw Els met Toon Beerens twee jongens begeleidt bij het maken van cider." De rest distilleert hij, maakt bijvoorbeeld sinaasappellikeur. "Veel minder zoet dan Cointreau en Grand Marnier." Of Walvados die een jaar in houten vaten rijpt, whisky, wodka of eau de vie. "Ook wel brandewijn maar het is geen wijn en het is niet gebrand."

Kwaliteit

Hij brengt zijn kennis boeiend over. John gaat voor kwaliteit. "Als iets niet goed smaakt, gaat het de deur niet uit." Hij verkoopt zijn producten op de zaterdagse Streekmarkt, in de distilleerderij en bij de Bierhuyswinkel.

Meer berichten