Tom Boersma wil dat het voor iedereen in iedere levensfase fijn is om in Woerden te wonen.
Tom Boersma wil dat het voor iedereen in iedere levensfase fijn is om in Woerden te wonen. (Foto:Winny van Rij )

Ken uw raadslid: Tom Boersma: "Inwoners stimuleren om mee te doen"

Via een reactie op Twitter kwam D66 raadslid Tom Boersma in de gemeentepolitiek. "Ik had een vraag gesteld over een bepaald standpunt en werd uitgenodigd voor een gesprek door toenmalig fractievoorzitter Heerd Jan Hoogeveen," vertelt Tom over zijn eerste kennismaking met de gemeentepolitiek. "Heerd Jan dacht dat het wel iets voor mij zou zijn."

Door Winny van Rij

Woerden – Hij kreeg de politiek niet van huis uit mee. "Mijn vader had er wel interesse in maar er werd thuis niet veel over gepraat," zegt de geboren en getogen Woerdenaar. "Op het MBO koos ik als enige voor een politiek getint werkstuk, dus die interesse zat er toen gewoon al in."

Tom werd in 2014 fractieassistent en kon zo de raad in toen Heerd Jan in 2017 tussendoor weg ging. "In maart 2018 werd ik herkozen." De partij ging terug van vijf naar drie zetels en dat was even wennen. "Je krijgt meer werk en moet alle dossiers herverdelen, maar ik heb de voor mij interessante onderwerpen in portefeuille zoals Ruimtelijke Ordening, woningbouw, afvalbeleid."

Afvalinteresse

Het afvalbeleid heeft zijn bijzondere aandacht gezien zijn werk bij een afvalinzamelaar als online marketeer, gericht op het bedrijfsleven. "Hoe ze ons het beste kunnen vinden en in de raad richt ik me op de inwoners." Een andere invalshoek. "Zo gemakkelijk mogelijk en zo min mogelijk betalen."

Bewustwording

Afval scheiden is eigenlijk heel eenvoudig. "Het heeft vooral met bewustwording te maken. Je moet er gewoon aan beginnen." Hij woont sinds vijf jaar aan het Plantsoen, hoogbouw, waar geen GFT container is. "We hebben hier gelukkig een actieve vereniging van eigenaren die zelf twee groene containers aanvroeg die iedere bewoner kan gebruiken." Dat vraagt wel dat hij even zijn klokhuis bewaart als de appel op is en die later in de kliko doet." Hij wil dit graag ook op andere plekken stimuleren.

Dossierkennis

Tom is van het verbinden. "Ik probeer voorafgaand aan een vergadering al medestanders te zoeken voor bepaalde voorstellen, oppositie en coalitie breed." Verder is hij een lezer en doorspitter. "Ik krijg wel eens complimenten over mijn dossierkennis." Daarnaast vindt hij het leuk om mensen op te zoeken, vragen te beantwoorden, beleidskeuzes toe te lichten, zoals over de schuifruimte. "Nuanceren dat Voortuin II een van de 5 beoogde locaties is en dat het om 6 van de 40 hectare gaat, niet dat het tot aan het strand wordt volgebouwd. Ik hoop overigens dat we volgend jaar wel een echt strand hebben met goede voorzieningen."

Laadpalen

Hij vindt het leuk dat er nu eindelijk gekeken wordt naar de herinrichting van de Wagenstraat. "Die is rommelig en doet dienst als doorgaande weg. Van ondernemers, bewoners, AH en Het Klooster brengen we de wensen in kaart en kijken wat mogelijk is." Als woordvoerder duurzaamheid kijkt hij ook serieus naar het verkeer in de binnenstad. "Je kunt mensen stimuleren meer op de fiets te komen of meer laadpalen neerzetten voor het elektrisch rijden. Als de voorzieningen er zijn, wordt er gebruik van gemaakt." Zo zou hij bij nieuwe appartementen en woningen al laadpalen willen neerzetten of tenminste zorgen dat de bekabeling er ligt. "Je moet mensen wel stimuleren om mee werken als je in 2030 klimaatneutraal wilt zijn."

Meer berichten