Sanne Telgenkamp bij het beeld  De Zeereis op de Marshalllaan te Woerden
Sanne Telgenkamp bij het beeld  De Zeereis op de Marshalllaan te Woerden (Foto: )

Beeld van de maand juli 2019: De Zeereis van Austin Camilleri

Het beeld van de maand staat in het Waterrijk in Woerden. Wat opvalt aan het kunstwerk is de inkeping aan de voorkant dat uitnodigt om erop te gaan zitten. Dat klopt want het beeld is in 2007 gemaakt op het symposium Sitting Art.

Woerden - Naast de inkeping valt ook de gouden kleur van het zitgedeelte op. Deze is zeker niet meer zo egaal als bij de plaatsing in 2007, waarschijnlijk omdat er veel mensen op hebben gezeten. Het kunstwerk is overwegend rechthoekig en heeft de afmeting van 1.30 cm hoog, 1.80 cm lang en 1.20 cm diep. Het zitgedeelte is gepolijst, de rest van het beeld is ruw gelaten hetgeen de structuur van de steen benadrukt. De voor- en achterkant zijn daarbij ruwer dan de boven- en zijkanten. De voorkant lijkt ook andere kleurtinten te hebben ten opzichte van de rest. Als men recht voor het beeld staat valt op dat de linkerkant hoger is dan de rechter. Dit komt omdat het beeld vrij schuin is afgezaagd. Links aan de zijkant zitten ook twee inkepingen, waarschijnlijk van het bewerken of afsnijden van de steen.

Austin Camilleri is een internationaal bekende uit Malta afkomstige kunstenaar die naast beeldhouwer ook schildert en video- en installatiekunst maakt. Behalve in Woerden is hij verder in Nederland bekend van zijn werk in de grote kerk in Den Haag. Zeereis is gesponsord door Multi Vastgoed, een van de top vastgoedondernemingen van Europa. Doordat de kunstenaar het beeld na het symposium heeft overhandigd aan Woerden, moest er een plek worden gekozen waar het zou komen te staan. Multi Vastgoed heeft als belangrijke sponsor mogen bepalen dat het kunstwerk een mooie plek bij het water kreeg. Op de zijkant is een tekstbordje met onder andere de naam van de sponsor te lezen.

De naam: The Voyage/ De Zeereis is geïnspireerd op het gegeven dat de mens zich altijd naar nieuwe bestemmingen wil begeven. De interesse in de stroming van mensen en het bepalen van hun bestemmingen heeft Camilleri geïnspireerd om het kunstwerk op deze manier vorm te geven. Het beeld laat in feite een paradox zien: het beeld staat voor voortbewegen, maar tegelijkertijd is het statisch want door erop te gaan zitten verplaats je je niet meer. Daarbij komt nog dat het goudkleurig zitgedeelte jou als het ware omsluit waardoor je kunt wegdromen over een nieuwe bestemming.

Naast deze paradox is het beeld duaal in kleurstelling: hemels goud en aardse tinten. De gouden kleur kan gezien worden als een iconografische verwijzing naar religieuze voorstellingen zoals Christus op een gouden bol wat de aarde voor moet stellen. Door het licht lijkt de gouden kleur bijna vloeibaar en contrasteert sterk met het solide aardse dolomiet waar het kunstwerk grotendeels van gemaakt is.

Het beeld staat op een minder bekende maar zeker geen onaantrekkelijke plaats in Woerden. Hier kan men even uitrusten, genieten van het mooie uitzicht en dan zalig wegdromen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden