Simone onrust is wars van teveel dichtregelen en alleen voor de vorm de mening van de inwoners vragen.
Simone onrust is wars van teveel dichtregelen en alleen voor de vorm de mening van de inwoners vragen. (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Simone Onrust: "Ik ben allergisch voor schijninspraak"

Als ze ergens voor gaat, doet ze dat vol overgave. Simone Onrust, sinds maart vorig jaar raadslid voor de VVD met de speerpunten energietransitie en sociaal domein waarbij ze inspraak van bewoners heel belangrijk vindt. "Niets is zo erg als wanneer je mening alleen maar voor de vorm gevraagd wordt en de plannen al in kannen en kruiken zijn."

Door Winny van Rij

Woerden - Voordat ze raadslid werd, was Simone een half jaar fractieassistent. "Voor mij wel fijn om op die manier te ontdekken wat er van je verwacht wordt." Tot dan was ze geen lid van de partij. "Ik stemde altijd al wel VVD." Ze komt niet uit een politiek nest. "Het is eerder andersom. Nu ik in de raad zit, volgt mijn vader meer politieke debatten en als ik op de koffie kom, grijpen ze terug op mijn aandeel in het raadsdebat dat ze meekeken."

Toch leuk

Ze was wel politiek geïnteresseerd maar vond dat de politieke processen traag gingen. "Vroeger had ik dit niet kunnen doen, was ik te ongeduldig. Ik heb dan ook enorme bewondering voor onze fractievoorzitter die dit op zo'n jonge leeftijd kan doen." Ze vindt het werk verrassend leuk. "Ik wist wel dat ik het interessant vindt om iets voor de samenleving te betekenen, maar of ik het politieke spel leuk zou vinden, wist ik niet." Hoewel de VVD in de oppositie zit, kan ze wel iets bereiken. "Door samenwerking met inwoners en overleg met andere partijen, schuift een besluit soms net iets op."

Laten meepraten

Ze noemt als voorbeeld de twee amendementen op de warmtevisie. "We gaan nu inwoners vanaf het begin laten meepraten over het traject dat anders was voorbereid door gemeente, Stedin en GroenWest." Participatie dus. Dat ontbrak ook bij de keuze om het Schilderskwartier als eerste wijk van van het gas af te halen. "Dit kwam Stedin en GroenWest goed uit, maar huiseigenaren zouden op torenhoge kosten gejaagd worden. We bekijken deze keuze opnieuw." Ze heeft er moeite mee als inwoners voor een voldongen feit geplaatst worden. "Soms zijn plannen al erg uitgekristalliseerd zonder de betreffende mensen erbij te betrekken. Neem geen overhaaste beslissing. Daar hoop ik een rol in te spelen en als oppositie past die rol ook goed."

Kwaliteit van zorg

Simone kijkt ook met een kritische blik naar het sociale domein, weet er veel over vanuit haar reguliere werk, een kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. "Ik doe hier wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van de zorg beter te maken. Ik ben altijd gericht op wat effectief is en wat voor wie werkt." Er wordt de VVD wel eens verweten alleen naar de centen te kijken. "Je kunt ook in dit domein het geld maar een keer uitgeven en dan is het wel belangrijk dat de zorg terecht komt bij degenen die dit het meeste nodig hebben."

Mismatch voorkomen

Op dit moment richten gemeentes zich op preventie, dus extra investeren aan de voorkant om te voorkomen dat er later zware zorg nodig is. "Hele goede bedoelingen maar ik kijk of dit gericht is op de juiste mensen. Risicogroepen met zorgmijders worden vaak niet bereikt en dan is er sprake van een mismatch." Ze dringt daarom aan op het monitoren van deze aanpak. "Gelukkig krijg ik anderen wel mee. Belangrijk dat de zorg er is voor degenen die het nodig hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden