Foto: Foto:

Woerdense column door Junior Brandenburg: Gebeier

En toen ging het in Woerden alleen nog maar over decibellen. Uit een meting blijkt namelijk dat alle binnenstadsbewoners 123 jaren blootgesteld zijn aan een ongehoorde mate van geluidsoverlast. Als gevolg van die constatering moet de Bonaventura nu 's nachts zwijgen, maar vooral voorzie ik een ware geluidsgolf aan schadeclaims op ons afkomen.


Zelf heb ik ruim vijf jaar tussen de Petrus en de Bona ingewoond en ik kan me slechts een voorstelling maken van de enorme gehoorschade die ik heb opgelopen. Ik ben al jaren disco-doof en ik vermoed nu dat dit niets te maken heeft met het feit dat ik mijzelf vele jaren in bands heb uitgesloofd. En evenmin met de jaren waarin ik met het Foutief DJ Collectief aan het werk was. En de vele optredens en festivals die ik bezocht hebben misschien een beetje bijgedragen maar de ware boosdoener is eindelijk ontdekt. Nacht na nacht zijn mijn oren op de hele en halve uren geteisterd door geklingel.

En op zondag een dubbele portie schade dankzij klokken op maximale gebeds-oproepsterkte. Hoe heb ik dat volgehouden al die jaren?

Er is nog wel een klein vraagteken of alleen de kerkklokken blaam treft. Binnenstadsbewoners worden namelijk ook al jaren blootgesteld aan het draaiorgel. Ondanks vele klachten en het feit dat dit apparaat ongeveer 110 tot 120 Db's tegen bewoonde gevels aanknalt en onschuldige kindertrommelvliezen terroriseert, mag dit onder de noemer folklore gewoon doorgaan.

De kans bestaat dus dat er niet aan te tonen is dat het puur de schuld is van de kerk. Wel staat vast dat het een wonder is dat we in Woerden elkaar überhaupt nog kunnen verstaan.

Duidelijk is daarbij dat het gemeentebestuur klaarblijkelijk minder blootgesteld is aan kerkklok en raddraai-orgel want het gemekker van één klager was voldoende de oren te laten hangen. Een kerkklok meer of minder boeit mij persoonlijk niet, maar wat mij wel intrigeert is een verschuiving in de samenleving waarbij de stem van één persoon de rest overstemt.

We kennen dit onder andere van de geldverslindende procedures rond de Blauwe Meije maar helaas ook op andere plekken. Hoe lang duurt het nog voordat we ons preventief, op zijn Amerikaans, in allerlei bochten gaan wringen om iedere mogelijke klacht voor te zijn?

Een ding weet ik zeker, het zal er dan niet leuker en gezelliger op worden. Dan rest alleen nog gemekker in plaats van gebeier.

Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden