Daphne van der Wind haalde haar vaarbewijs vorig jaar tijdens het zomerreces. "Ik heb lol in leren en studeren. Het is een uitdaging en heel handig als je het hebt."
Daphne van der Wind haalde haar vaarbewijs vorig jaar tijdens het zomerreces. "Ik heb lol in leren en studeren. Het is een uitdaging en heel handig als je het hebt." (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Daphne v/d Wind: Politiek combineren met naastenliefde

Woningbouw en Kamerik zijn terugkerende onderwerpen in het gesprek met Daphne van der Wind, sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 raadslid voor de CU/SGP. Vooral de combinatie van die twee onderwerpen. "Ik groeide op in Kamerik maar het is lastig om er een woning te vinden."

Winny van Rij

Woerden –Sinds vier jaar woont ze in Woerden. "Een prima alternatief hoor, maar als ik zie hoeveel moeite het mijn zussen kost om in Kamerik een woning te vinden. Daar wil ik wel iets aan doen." Zeker ook gezien het aantal voorkeurstemmen dat ze kreeg uit haar geboortedorp. "Er staan mooie projecten op stapel, dat wel, maar die zijn pas klaar in 2022. Tijdens een bijeenkomst van het Dorpsplatform proefde ik de teleurstelling en op zo'n moment neem ik de knelpunten en frustraties in ontvangst."

Ze neemt de signalen mee terug naar de raad maar legt ook uit waarom deze projecten lang duren. "Je hebt te maken met verschillende procedures en dit soort projecten moet je zorgvuldig uitvoeren."

Belangstelling

Het lijkt alsof het raadswerk haar op het lijf geschreven is. "Ik heb altijd wel interesse gehad voor de politiek," laat ze weten. "Tijdens mijn middelbare schooltijd keek ik op dinsdag altijd het vragenuurtje van de landelijke politiek. Ik vond het heel interessant wat daar gebeurt, hoe ze besluiten nemen voor het hele land, een fascinerend spel." Even dacht ze erover bestuurskunde te gaan studeren maar het werd rechten. "Dan de richting staatsrecht en bestuursrecht, ik liep tijdens mijn studie stage in de Tweede Kamer en de gemeenteraad is dat in het klein. Het raadswerk sluit echt aan bij mijn verwachtingen."

Jurist

In het dagelijks leven is Daphne jurist bij de Nederlandse Zorgautoriteit en houdt zich bezig met regelgeving voor ziekenhuizen. "En met onderzoek naar de kosten van dure geneesmiddelen, de lengte van wachtlijsten, hoe gaat dat, wat is toelaatbaar." In het raadswerk houdt Daphne zich juist niet bezig met zorg en sociaal domein. "Vooral met woningbouw, ruimtelijke ordening, omgevingswet en financiën." En daar is ze al gauw drie avonden per week mee bezig. "Leeswerk, voorbereiden, vergaderen." Ze begon als fractieassistent. "Heel handig om het politieke spel wat te leren kennen." Ze vindt dat ze er nu na een paar jaar wel redelijk in zit maar blijft zich verbazen over het feit dat sommige onderwerpen al tien tot vijftien jaar op de agenda staan. "Dan heb je even een ervaren collega nodig om je bij te praten."

Lange termijn

Toch is ze zelf ook met lange termijn onderwerpen bezig. "Ik zit in een werkgroep voor regionale opgaven die impact op Woerden hebben. Hoe willen we dat Woerden er in 2040 uitziet? Willen we alles volbouwen of blijven we de stad met dorps karakter?" Dan gaat het wederom over woningbouw. "We gunnen iedereen een huis maar we willen het wel kleinschalig houden." Vanuit iedere partij zit een raadslid in deze werkgroep. "Ik denk dat we op hoofdlijnen heel goed op elkaar zullen stemmen."

Vertrouwen

Ze combineert politiek met de interesse om iets voor anderen te doen. "Ik zit er niet voor mijn eigen belang, dus is het mooi dat mensen mij het vertrouwen geven mijn mening te uiten om het beste voor Woerden voor elkaar te krijgen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden