Amerpoort al bijna 50 jaar een begrip in Woerden

Stichting Huis en Haard, nu Amerpoort, biedt al 50 jaar een thuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Negentien bewoners met een lichte tot matige verstandelijke beperking bewonen twee panden aan de Berlenga- en Ibizakade in Woerden.

Woerden - In september 1969 opende Stichting Huis & Haard het eerste huis met behulp van de Lionsclub haar deuren aan de Breitnerstraat voor zeven mannelijke bewoners. De heer en mevrouw Vonk en zuster van Dam verzorgden de zeven cliënten.

Sinds ongeveer twintig jaar is huis en Haard overgegaan in Amerpoort, een organisatie gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Amerpoort heeft 214 locaties in Nederland. Aan de Berlengakade en de Ibizakade wonen zestien cliënten. Ibizakade bestaat uit twee hoekwoningen die verdeeld zijn in vijf appartementen. Berlengakade bestaat uit meerdere woonhuizen die verdeeld zijn in appartementen. Alle cliënten hebben een eigen appartement met woonkamer, slaapkamer en badkamer met toilet. Er zijn centrale ontmoetingsruimtes waar cliënten een kop koffie kunnen drinken en als ze dat willen gezamenlijk een maaltijd nuttigen.

Veranderingen

Er is in de loop der tijd veel veranderd. De zorg is veel persoonlijker geworden. In het verleden kregen alle bewoners dezelfde behandeling. Nu wordt er gekeken naar wat een bewoner nog zelf kan en wil en daar wordt de zorg op aangepast. Een andere verandering is dat de christelijke inslag langzamerhand verdwijnt, er wordt bijvoorbeeld niet meer gebeden voor het eten. De cliënten leven zo zelfstandig mogelijk.

Feest

Het 50-jarig bestaan gaat gevierd worden. Op Burendag, 28 september, wordt er een feestje gebouwd voor buren/verwanten/(oud)collega's en vrijwilligers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden