Kerktoren Hervormde Kerk Zegveld
Kerktoren Hervormde Kerk Zegveld (Foto: )

Restauratie verloopt voorspoedig

Het is zonneklaar dat de restauratie van de Hervormde Kerk in Zegveld in volle gang is. Ramen zijn verwijderd of afgeplakt, er staan hekken rondom de kerk en je ziet vele harde werkers die in en uit de kerk lopen. De complete restauratie kost circa acht ton, grotendeels door de gemeenteleden zelf opgebracht. De verwachting is dat de kerk kort voor Kerst weer haar deuren opent.

Door Edith Op de Woerd

Zegveld - De kerk aan de Hoofdweg in Zegveld dateert uit 1862 en is dus ruim 150 jaar oud. Vocht is de veroorzaker van de problemen van de kerk. De verstoorde vochthuishouding in de kerkmuren hebben het voegwerk en de metselsteen ernstig aangetast. De muren bevatten zouten, die oplossen in het water en met het vocht meegenomen worden naar de oppervlakte. Als vervolgens het water verdampt, kristalliseert het zout, wat zorgt voor schade aan zowel de binnen- als buitenkant van de kerk. Het is dus van wezenlijk belang om de vochthuishouding in de muren te verbeteren. In oktober 2017 zijn de voorbereidingen voor de restauratie gestart. De restauratie wordt nu in fases uitgevoerd.

De Hervormde Kerk Zegveld telt circa 750 leden, particulieren en bedrijven. Zij haalden het enorme bedrag van 550.000 euro bijeen. De gulle gevers zijn particulieren, inwoners uit Zegveld, van binnen en buiten de kerkelijke gemeente.

De 'groep Kerkrestauratie' had allerlei acties op touw gezet om dit enorme bedrag bijeen te vergaren. Zo is er door de jeugd een gesponsorde fietstocht geweest, er is een familiemarkt georganiseerd en zijn rozen rondom Valentijnsdag verkocht en zelfs de Alternatieve Elfstedentocht is geschaatst om zo samen de restauratie te bekostigen.

De gemeente Woerden en landelijke fondsen hebben een bedrag van 170.000 euro ter beschikking gesteld maar het grootste deel van het totale kosten wordt door de gemeenteleden zelf bijeengebracht. De 550.000 samen met de 170.000 euro aan fondsen levert een bedrag op van 720.000 euro. Wat nog resteert is een tekort van 80.000 euro.

Benefietdiner

Map Uittenbogaard, penningmeester College van Kerkrentmeesters, heeft er vertrouwen is dat dit laatste bedrag ook nog bijeen gebracht wordt. Uittenbogaard: "Wij willen de geldwerving dit jaar af sluiten op zaterdag 30 november met een groot Benefietdiner wat wij gaan organiseren in de Milandhof hier willen wij heel Zegveld voor uit gaan nodigen en is iedereen welkom." Meer informatie hier over volgt later.

Restauratie

De restauratie is inmiddels in volle gang. Net na Pasen is de kerk helemaal uitgeruimd en is de inboedel veilig opgeslagen. Na het uitruimen zijn de muren aan de binnenzijde en de kerkvloer volledig gesloopt. De hervormde kerk krijgt een nieuwe betonnen fundering. Deze is nodig omdat de houten palen van de huidige fundering aangetast zijn door een bacterie. Op dit moment bevindt zich de restauratie in fase vier: het schilderwerk.

Van het een komt het ander

De kerkbanken zouden na de restauratie weer teruggeplaatst worden. Nu twijfelt men er over of ze toch maar niet meteen gelakt worden. De kroonluchters hebben eigenlijk toch wel een grote schoonmaakbeurt nodig en nieuwe bedrading is ook geen overbodige luxe. En zo komt van het een het ander. Het zal aan de financiën liggen of deze extra werkzaamheden al dan niet uitgevoerd gaan worden.

Verbondenheid

Map Uittenbogaard is erg dankbaar voor alle hulp uit het dorp. "De restauratie leeft in het dorp en zorgt voor een ongekende verbondenheid, wij zijn daar er erg dankbaar voor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden