De vaste beiaardier van Woerden Henk Verhoef viert tijdens het Carillonfestijn op 7 september zijn 25-jarig jubileum.
De vaste beiaardier van Woerden Henk Verhoef viert tijdens het Carillonfestijn op 7 september zijn 25-jarig jubileum. (Foto: )

Stadsbeiaardier Henk Verhoef viert zijn 25-jarig jubileum

Henk Verhoef is al 25 jaar de vaste beiaardier van Woerden. "Gek genoeg maakt het niet veel uit wat ik speel, mensen vinden het over het algemeen allemaal wel leuk." Hij spreekt niet heel veel mensen daar boven in de Petrustoren, maar op zaterdag 7 september in ieder geval wel tijdens zijn 25-jarig jubileum met Carillonfestijn op en rond het Kerkplein.

Door Winny van Rij

Woerden - Henk is klassiek geschoold en weet behalve Renaissance en Romantiek ook stevige Barokklanken te produceren op de beiaard. "Die muziekstukken zijn allemaal bewerkingen want de componisten schreven hun muziek natuurlijk niet voor carillon." Toch heeft hij keuze genoeg. "Ik speel ook volksliedjes zoals 'Altijd is Kortjakje ziek', Evergreens en popliedjes." Een breed en afwisselend repertoire dus dat echter lang niet meer bij iedereen bekend is. "Vroeger herkende iedereen 'Strangers in the Night of Beatlesmuziek, dat is niet meer zo."

Een vak apart

Onze stadsbeiaardier Henk is organist en leerde het beiaardvak op de beiaardschool in Amersfoort waar hij nu zelf les geeft aan een slordige zes studenten. "Dat is een redelijk volle bezetting," licht hij toe. "Er zijn wel eens tien leerlingen geweest. Ze volgen wekelijks een dag les en krijgen daarnaast theorie over de klokken, de klanken, het spelen erop want dat is een vak apart." Het klavier lijkt op dat van een orgel maar dan enorm robuust en hij bedient de toetsen met de hele hand waarmee hij gespreid of als vuist een of meer toetsen aanslaat. De toetsen van het klavier zijn verbonden met de klepels van de verschillende klokken en in Woerden hangen er 48 waarvan de Es-klok de nieuwste aanwinst is. "Hiermee kan ik een mooie basistoon neerzetten."

Het uur slaan

De oudste functie van een beiaard, carillon of klokkenspel is het uur slaan. "Er gaat dan altijd een bepaald herkenbaar melodietje vooraf om dit aan te kondigen: let op, ik ga het uur slaan. Het is bijvoorbeeld twee uur en dan na een korte pauze slaat de klok twee." Het melodietje is verschillend op het hele, halve en kwart uur en gaat automatisch. "Gelukkig heeft de gemeente in het automatiseren ervan nog wel geïnvesteerd, maar de gemeente is altijd al cultuurarm geweest." Toen het Carillon werd wegbezuinigd stonden er gelukkig enthousiaste burgers op die er met de Stichting Carillon Woerden voor zorgen dat het bespelen kan blijven bestaan, dat het blijft leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden