Een expositie over zwaarmoedige jeugdherinneringen en een lamgeslagen periode van depressie.
Een expositie over zwaarmoedige jeugdherinneringen en een lamgeslagen periode van depressie. (Foto: )

'Polder Depressie' met Van Meerendonk

Woerden - Voor het KunstPark op 8 september is beeldend kunstenaar Theo van Meerendonk benaderd om invulling te geven aan het Museumlaantje. Anders dan andere jaren laat Van Meerendonk alleen eigen werk zien. De titel van de expositie is 'Polder Depressie' met een selectie van werk van de afgelopen jaren. Weliswaar een zwaar thema voor een luchtig festival, maar daarom niet minder op zijn plaats. Tijdens KunstPark bouwt Van Meerendonk voor één dag een toren van 7 meter op, met schilderijen van glas die met menie, teer en betumen beschilderd zijn.

Een expositie over zwaarmoedige jeugdherinneringen, koortsdromen en een lamgeslagen periode van depressie kenmerkt het autobiografische werk van Theo van Meerendonk. U kent hem wellicht van spraakmakende projecten met gekleurde schapen of het werk dat Van Meerendonk door goudvissen liet schilderen en dat uit het Stadsmuseum in Woerden werd verwijderd nadat de museummedewerkers door extremisten werden bedreigd.

Wederom weet Van Meerendonk ons te schokken, weliswaar op subtiele wijze, door kunst te tonen die niet zichtbaar is. Zoals de schilderijen van het omliggende polderlandschap van Woerden: dreigende onweersluchten en vallende avonden. Vaak zijn de schilderijen bedekt door teer, die vervolgens weer van het doek is afgetrokken. Ook verbrandt Van Meerendonk vaak zijn landschapschildering, een ambivalente poging om aan de ene kant herinneringen vast te leggen en ze vervolgens weer met vuur te vervagen. Wellicht om te ontsnappen aan het verstikkende, kortzichtige, dorpse klimaat waar geen ruimte bleek te zijn voor een andersdenkende.

Tijdens KunstPark bouwt Van Meerendonk voor één dag een toren van 7 meter op, met schilderijen van glas die met menie, teer en betumen beschilderd zijn. De 'doorzichtige' schilderijen verbeelden een koortsdroom die Van Meerendonk tijdens een kinderziekte kreeg.

Meer berichten