Het Westdampark is wat Florian Bos betreft net als het Defensie-eiland een fantastische plek. “Mooi opgeknapt. Het strandje in het park is er niet meer maar het wordt nog steeds als zodanig gebruikt.”
Het Westdampark is wat Florian Bos betreft net als het Defensie-eiland een fantastische plek. “Mooi opgeknapt. Het strandje in het park is er niet meer maar het wordt nog steeds als zodanig gebruikt.” (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Florian staat gelijk aan enthousiasme

Hij raakte op een bijzondere manier betrokken bij de politiek en zorgt voor leuke dingen in woerden waar iedereen profijt van heeft: Florian Bos, sinds deze periode raadslid voor de VVD met positieve en enthousiaste insteek. Net als Mark Rutte. "Ik kon hem in discussie natuurlijk niet verslaan, maar hij is een belangrijk voorbeeld."

Door Winny van Rij

Woerden – Florian komt uit een lerarennest, geboren in Den Haag maar opgegroeid in Kamerik. "We hadden weinig met politiek." Dus toen een vriend hem in 2010 meevroeg naar de aftrap van de VVD- campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in Den Bosch, stond hij niet direct te springen. "Hij haalde me over, gratis bier wil je als student wel."

Gelijk inschrijven

Het bleek de start van een politieke loopbaan. "Op dat moment speelde de discussie over het afschaffen van de studiefinanciering en die vriend vroeg aan Mark Rutte waarom dat een goed idee was." Florian raakte bij de discussie betrokken, net als steeds meer mensen waaronder ook Stef Blok. "Die kwam later naar me toe, hij vond dat de politiek wel iets voor mij was en vroeg: zal ik je gelijk maar inschrijven?"

Iets betekenen

Florian studeerde op dat moment Vrijetijdskunde aan de NHTV in Breda en ging daarna naar de Universiteit van Amsterdam waar hij cum laude afstudeerde in Marketing. "Op de NHTV ben ik na die verkiezingsbijeenkomst de Medezeggenschapsraad in gegaan en werd al snel vicevoorzitter." Wat hij toen en ook nu in de raad leuk vindt is dat je iets kunt betekenen. "Op die opleiding maakte ik me er hard voor dat je een minor in een andere studierichting kunt doen. De invoering was pas later."

Leuke dingen

In de raad houdt Florian zich bezig met onderwerpen die bij zijn eerste studie passen. Zo kon hij al iets betekenen voor de paracommerciële instellingen. "Ze mogen een uurtje extra schenken en dat maakt voor jeugdsociëteiten veel verschil." Verder behandelt hij onderwerpen als de Rijngracht waar hij persoonlijk voorstander van is, festivals die Woerden levendig maken, het Cattenbroekerstrand, de binnenstad, cultuur, woningbouw. "We hebben de kans om twee compleet nieuwe woonwijken te bouwen en ik vind het gaaf om daar over na te denken. Veranderingen durven doorvoeren en mogelijkheden zoeken. "Als raadslid ben je degene die samen met de raad beslissingen neemt."

Vol passie

Als enthousiast raadslid houdt hij van Woerdenaren die vol passie vertellen over wat ze doen of willen bereiken. "Eenmaal per maand bezoeken we als fractie een bedrijf of instantie die iets toevoegt in Woerden. Dan zie je hoe groot de maakindustrie in Woerden is, hoeveel mensen er werken, hoeveel ze lokaal sponsoren en hoe leuk ze dat vinden."

Verbinding

Zelf is hij ook ondernemend. Voor Tafelronde185, bekend van bijvoorbeeld de kerstbomenactie. "Ontzettend leuk om te doen. Dan staan we daar drie dagen te vernikkelen en grappen te maken om geld in te zamelen voor het goede doel." Het leuke is dat zo'n club verbindt. "Je leert van elkaars verschillende inzichten." Zo werkt het ook in de politiek. Hij vindt het raadlidmaatschap leuk. "Misschien later wethouder of de tweede Kamer maar eerst hier wat betekenen."

Meer berichten