Lenie van Leeuwen heeft vele hobby,s, een ervan is schilderen. "Fijn om jezelf weer even helemaal op te laden."
Lenie van Leeuwen heeft vele hobby,s, een ervan is schilderen. "Fijn om jezelf weer even helemaal op te laden." (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Lenie van Leeuwen: Zorgen voor een streekziekenhuis

Ze kwam met de politiek in aanraking toen haar man zijn bezorgdheid over de westelijke randweg uitsprak tegenover Jaap van der Does in De Reehorst. "We werden samen lid en ik ben nu raadslid," aldus Lenie van Leeuwen die zich behalve over het verkeer nog veel drukker maakt om de zorg in Woerden. "Het streekziekenhuis moet terug komen."

Door Winny van Rij

Woerden – Ze werd eerst webredacteur. "Ik was functioneel systeembeheerder bij het UWV, had nooit een website beheerd maar dat ging goed." Ze raakte betrokken bij het samenstellen van het partijprogramma, kwam op plek 4 van LijstvanderDoes en werd met voorkeurstemmen gekozen.
Lenie was vanaf het begin betrokken bij activiteiten om te voorkomen dat het ziekenhuis zou sluiten. "Toen ik in september 2017 fractieassistent werd ging ik de straat op tegen het verdwijnen van de HAP." Ze raakte er meer en meer aan verknocht. "Ik zag hoe belangrijk het is en dat je verschil kunt maken. Ik doe liever iets dan dat ik klaag." Aanvankelijk reageerden andere partijen nauwelijks op haar oproep in 2017 om gezamenlijk op te trekken voor realisatie van goede zorg. "Toen ik in mei 2019 de motie Ondersteuningsverklaring Zorg voor Woerden indiende, werd die unaniem aangenomen."

Kleinschalig

Op 1 oktober organiseert haar partij met IB, fractie Bakker en VVD een symposium waar zorgverzekeraars, bestuur St. Antoniusziekenhuis, huisartsen, apothekers en politici in vijf minuten hun visie toelichten, gevolgd door discussie met de zaal. "Ik hoop dat het tot iedereen met zeggenschap doordringt dat we een streekziekenhuis nodig hebben." Het gaat om een verzorgingsgebied 100.000 inwoners. "Den Haag wil alles geconcentreerd en zo goedkoop mogelijk, maar ik ben ervan overtuigd en dat is ook wetenschappelijk onderzocht dat het veel prettiger is in een kleinschalig ziekenhuis. Waar je de arts nog kent word je sneller beter dan in zo'n verpleegfabriek."

Alert zijn

Tijdens de fusie zijn domme dingen gedaan. "Er was een koper die als streekziekenhuis verder wilde. Die heeft nog steeds interesse. "Een inwoner kaartte een gerucht aan tijdens ons wekelijkse open spreekuur in De Reehorst, over verkoop van het Antoniusterrein van 6 hectare voor huizenbouw." Ze legde dit voor aan het college. "Er is nog niets besloten maar als dit aan de orde komt, kunnen we als raad invloed uitoefenen via een inspraakprocedure voor wijziging van het bestemmingsplan. We moeten alert zijn."

Rietveldvariant

Lenie strijdt ook voor een goede verkeersdoorstroming. "Aan de oostkant moet je voorzieningen treffen en aan de westkant eerst de brug over de Oude Rijn, het liefst de Rietveldvariant die dan mooi kan aansluiten op de westelijke randweg. Veel grond is al van de gemeente, het hoeft niet zo duur te zijn als je ook zorgt voor woningen en bedrijven."

Band met Woerden

Deze dochter van Friese ouders werd geboren in Haarlem waar haar vader gelegerd was als beroepsmilitair. "Op mijn negende verhuisden we naar Utrecht. Sinds 1974 woon ik in Woerden waar ik echt wel een band mee heb." En met de politiek. "Ik had nooit gedacht dat dit iets voor mij zou zijn. De sfeer in de partij is heerlijk, we helpen elkaar, zijn een team."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden