Foto: Foto:

De Woerdense column door Junior Brandenburg: WAB

Wat? WAB? Ja, WAB!

De afgelopen jaren heb ik de uitwassen van een ernstig fenomeen mogen meemaken. Voor van alles en nog wat, wordt door de gemeente een extern adviesbureau ingehuurd. En dat kan zeer nuttig zijn als het aankomt op zeer specifieke zeldzame kennis. Bijvoorbeeld voor een technische berekening over de kans dat Molenvliet in een aardscheur verdwijnt als we olieveld Papekop laten leegzuigen. Of hoe je een Rijngracht na meer dan 50 jaar moet uitbaggeren. Of een vraag aan Freek Vonk hoe we de salamanderpopulatie in het Bredius zich maximaal kunnen laten voortplanten zonder doorgefokt te raken. Zeer specifieke kennis die alleen beschikbaar is door jaren eenzame opsluiting in Universiteitsgebouwen en een opoffering om verder niets met je leven te willen doen, Freek Vonk uitgezonderd, al heeft hij betere relaties met slangen dan met mensen.

Inhuren is een standaardreflex geworden, want stel je voor dat er een beroep gedaan wordt op de eigen grijze massa. Al verafschuw ik ambtelijke google-arbeid en moet gezegd dat de ingehuurde bureaus zeer mooie boekjes en rapportjes kunnen maken, een vak apart, maar we worden er niet wijzer van.

Neem een geval Subsidioloog (€ 1000,- per dag), handig, kan zichzelf terugverdienen, maar dan is het natuurlijk wel slim om direct iemand mee te laten kijken om te leren in plaats van ruim een jaar na dato. Maar dat is slechts een voetnoot in de bodemloze adviesput. Ontelbare rapporten over de westelijke randweg en nog steeds geen eenduidigheid. Kan gebeuren. Maar het kan nog veel bonter. Zo las ik in een streefbeeldrapportje dat Woerden geen theater heeft en werd ik daarna getroffen door een aanbevelingsrapport waarvan slechts 3 pagina's bruikbaar waren die gezocht moesten worden tussen oeverloos google-copy-paste gezwets. Tenenkrommend en tranen trekkend. En dit zijn maar een paar voorbeeldjes uit de dagelijkse praktijk waarin een jojo-bureau uit Weetikveelwaar iets mag komen blaten over staat en stand van onze stad. Daar hebben we niets aan.

En daarom dus het WAB. Niet te verwarren met het Woerdens Anarchistisch Front (WAF), maar wel een revolutie. Weg met alle onzinderzoeksbureaus die ons geld verslinden met gepikte mooie plaatjes. Tijd voor gewoon down to earth common sense Woerdense denkers die gegarandeerd voor een fractie van de huidige prijs een begrijpelijk advies schrijven waar je wat aan hebt, passend bij de Woerdense context. WAB, het Woerdens Advies Bureau!

Meer berichten