Marc Tijsmans (staand) informeert even bij de gasten of alles naar wens is. Vrijwilliger Kees Mentz is enthousiast: voor ons is het ook een uitje." TEKST EN FOTO'S: Winny van Rij
Marc Tijsmans (staand) informeert even bij de gasten of alles naar wens is. Vrijwilliger Kees Mentz is enthousiast: voor ons is het ook een uitje." TEKST EN FOTO'S: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Als je samen eet smaakt het lekkerder

"We zijn hier tegelijk gekomen en we zitten altijd naast elkaar," zegt Riet Nijenhuis over haar en haar lunchbuurman Hans Relyveld. "Eigenlijk moet je steeds een beetje door elkaar zitten maar we hebben een vast groepje." Aan tafel zitten ook Gea van Leersum en Cor van de Velde die als enige niet uit Harmelen komt maar uit Kamerik. "Erg gezellig."

Door Winny van Rij

Harmelen - Iedere donderdag lunchen er rond de 30 mensen tussen de 60 en 95 jaar gezamenlijk in 't Trefpunt. "Het eten is geweldig en er is altijd meer dan genoeg," vertelt Riet verder." Het is een lunch maar altijd met een warm voorgerechtje. "Dat verklappen ze trouwens niet van tevoren, het is steeds een verrassing," vervolgt Gea. Vandaag is het een omeletje waar iedereen zichtbaar van geniet. Als het even kan zijn ze iedere donderdag aanwezig. "Vaker hoeft niet, ik heb het druk zat." Maar dat geldt niet voor iedereen.

Niet alleen thuis

Dat blijkt aan een andere tafel. "Ik zit iedere dag thuis en dan is dit een welkome afleiding," zegt Antoon de Groot. "Ik kan wel bij mijn dochter eten maar dat wil ik niet steeds." "Je wilt ze niet tot last zijn," vervolgt zijn buurman Wim Versteeg. "Mijn dochter komt drie keer per week langs en ik heb een hondje waarmee ik wandel, maar verder niets." Net als Jos die is afgekeurd. "Ik heb wel zes kinderen en twee kleinkinderen maar fijn dat dit er is." Niet dat ze persé iedere dag samen willen lunchen. "Dan heb je niks meer te vertellen."

Zorg voor elkaar

Vrijwilliger Kees Mentz luncht lekker mee. "Ik rijd mensen die hier slecht kunnen komen." Hij kwam erbij via zijn vrouw die al vrijwillig meehielp met de organisatie. "Het is ontzettend leuk om te doen, voor ons ook een uitje." De onderlinge contacten zijn goed, de zorg voor elkaar groot. Bij hem aan tafel een dame die een tijdje in een zorgpension moest verblijven. "We wisten niet waar ze was dus dat hebben we uitgezocht en haar namens iedereen een kaart gestuurd." Heel prettig, weet ook Riet. "Ik kon zeven weken niet komen en dan is zo'n kaart met alle namen en goede wensen heel fijn."

Erbij horen

Initiatiefnemer Marc Tijsmans: "Mensen horen echt ergens bij dus als ze er noodgedwongen even tussenuit moesten, komen ze hier als eerste naartoe." De lunch is 52 weken per jaar. "Of het nu warm of koud is, Koningsdag of Tweede Kerstdag, ze komen gewoon." Dat verbaasde hem in het begin. "Je verwacht dat ze op zo'n feestdag bij familie worden uitgenodigd, maar dat is lang niet altijd het geval. Wij zorgen dan voor een extra feestelijke lunch met menukaart, glaasje wijn en een kerstkaart die ze als een trofee meenemen."

Inlooplunch Harmelen bestaat 3,5 jaar

"Ik startte in april 2016," vertelt Marc Tijsmans. "Ik werkte voor Stichting Thuishuis en ontdekte dat er in Harmelen niets te doen was voor ouderen." Jan Ruyten hielp hem op weg en na een geslaagde pilot van drie maanden ging Marc in eigen beheer verder. "We groeiden van 6 naar ruim 30 gasten en komen niet meer onder de 20 uit hoor." Het is toegankelijk voor iedereen. "Gratis maar er staat wel een collectebus." Hij regelt boodschappen via plaatselijke winkeliers. "Daar mogen we met korting kopen en een van de gasten neemt altijd eieren mee." Doel is ook dat de mensen beter eten. "Een mevrouw vroeg me zelfs om het recept van de tosti, prachtig." De locatie mogen ze gratis gebruiken. "De kerk vindt dit een mooi initiatief." Het is iedere donderdag maar rondom de jaarlijkse bazaar wijken ze uit naar de dinsdag. Van het 11-koppige vrijwilligersteam zijn er wekelijks 5-6 aanwezig zijn om de lunch goed te laten verlopen. Iedereen is welkom. "In zomer is er een mevrouw uit Helmond die drie weken op haar zoons huis past."

Meer berichten