Dick van Nisius tijdens de presentatie van zijn boek "De engel van Shannon" in 2014
Dick van Nisius tijdens de presentatie van zijn boek "De engel van Shannon" in 2014 (Foto: Henk Visser)

Journalist en schrijver Dick van Nisius overleden

Journalist en schrijver Dick van Nisius is overleden. Van Nisius was een bekend figuur in Woerden sinds hij in de jaren tachtig voor het toenmalige weekblad Groot Woerden ging schrijven. Later maakte hij tal van interviews voor de Woerdense Courant. Dick van Nisius werd 86 jaar.

Woerden - Van Nisius werd geboren in Gouda en maakte als schooljongen de Duitse bezetting mee. De ervaringen van toen hebben hem nooit losgelaten en tot op hoge leeftijd is hij erover blijven lezen, schrijven en vertellen. Eerder dit jaar nog deed hij mee aan een gezamenlijk project van de Stichting 4 en 5 mei Woerden en het Kalsbeek College, waarin hij door examenleerlingen werd geïnterviewd over zijn oorlogsherinneringen.

Na zijn middelbare school volgde, naar eigen zeggen, een periode van twaalf ambachten en dertien ongelukken. De ontmoeting met de liefde van zijn leven, Nelleke, luidde een verandering in. Zijn aanstaande schoonvader hield hem voor dat hij pas diens toestemming zou krijgen, als de jonge Dick een fatsoenlijke opleiding met succes afrondde. Het werd een MO-studie Nederlands, waarna het paar niet alleen kon trouwen, maar ook een loopbaan in het voortgezet onderwijs volgde.

Toch bleef het schrijven trekken. Aanvankelijk, in zijn periode bij Groot Woerden, volgde hij het dagelijkse plaatselijke nieuws. Hij was de man die onthulde dat de beeldhouwer die een opdracht had gekregen voor een kunstwerk op de hoek Rembrandtlaan-Leidsestraatweg een fout oorlogsverleden had, waarna de opdracht schielijk werd ingetrokken.

Nadat Groot Woerden was verdwenen, schreef hij veelvuldig voor de Woerdense Courant. Hij was vaste verslaggever van het Concours Hippique, maakte interviews en rapportages. In een periode waarin nog geen internet bestond, was het voor hem een uitdaging zijn verhalen uit onder meer Indonesië, voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, Maleisië en Hongkong op tijd bij de redactie te krijgen.

Als schrijver publiceerde hij het boek “Operatie Eendenkooi” over het Woerdense verzet tijdens de Duitse bezetting en de op feiten gebaseerde roman “De Engel van Shannon”. Dick van Nisius is in Zeist begraven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden