Bij de vorige editie genoot het publiek ook buiten op het Kerkplein. Foto: Hans Pieters
Bij de vorige editie genoot het publiek ook buiten op het Kerkplein. Foto: Hans Pieters (Foto: )

Popronde in binnenstad is waar feest voor popliefhebbers

Een win-winsituatie: nog niet zo bekende artiesten kunnen buiten hun eigen regio optreden en wij in Woerden kunnen een hoop acts van verder weg zien? Dat is de insteek van de Popronde, die zondag voor de tweede keer Woerden aandoet.

Door Roy Visscher

WOERDEN - Van twee uur 's middags tot negen uur 's avonds kan iedereen gewoon binnenlopen bij de vele meewerkende horeca- en andere locaties, waar dan bands en singer-songwriters spelen. En het zijn zeker niet de eerste de beste acts. Veel van de deelnemende muzikanten studeren aan de Herman Brood Academie of aan het conservatorium. "Het zou maar zo kunnen dat je zondag de 'nieuwe' Kensington, Racoon of Chef'Special ziet spelen", vertelt Mark van Leeuwen, sinds vorig jaar de coördinator van de Woerdense editie van de Popronde. "Deze bands, en nog veel meer acts die nu bekend zijn, deden de afgelopen 25 jaar ooit mee aan de Popronde. Niet in Woerden, maar in andere steden die een editie hebben gehuisvest." Van Leeuwen kende de Popronde uit andere, grotere steden en werd zo enthousiast dat hij ervoor wilde zorgen dat Woerden als stad werd opgenomen in de tour. "Dat mocht, en de eerste editie vorig jaar was een groot succes met veel bezoekers. Het was toen gelukkig ook een prachtige dag, met volle terrassen bij een lekker najaarszonnetje."

Alle 140 goed

Maar weer of geen weer, de acts spelen binnen en dus is het sowieso de moeite waard te gaan kijken, en luisteren natuurlijk. Alle 32 acts in Woerden spelen zo'n 30 tot 45 minuten, en verwacht daarbij geen coverbands. "De organisator, stichting Popwaarts uit Nijmegen, heeft alleen bands geselecteerd die kwaliteit bieden en daarnaast vooral eigen composities. Dit jaar zijn dat er zo'n 140, gekozen uit rond de 1000 aanmeldingen. Zij 'touren' langs een aantal van de 41 Popronde-steden buiten hun eigen regio, zodat ze de kans krijgen elders bekendheid op te doen." Om de drempel voor het publiek laag te houden, zijn alle optredens zonder entreekosten te bezoeken. "Is een act niet je smaak, dan is het dus gemakkelijk 'zappen' naar een locatie dichtbij waar andere artiesten optreden." Veel artiesten willen graag spelen bij de Popronde. "In het publiek staan boekers, managers en talentscouts. De artiesten geven dan ook alles om een onvergetelijke indruk te maken", aldus Van Leeuwen. Bekende 'merken' als VPRO 3 voor 12, Music Maker en Oor hebben bovendien hun naam verbonden aan het evenement.

Radio

Voor wethouder George Becht om 13.30 uur de Popronde opent, zijn er al enige 'previews', zodat muziekliefhebbers al vanaf 13.00 uur hun muzikale honger kunnen stillen. "Wie niet naar de binnenstad kan komen, kan afstemmen op RPL FM. Daar verzorgt van 13.00 tot 17.00 uur ieder uur een acts een radiosessie." De dag sluit om 21.00 uur af met een afterparty in de Pompier met het groovy funk/hiphopgezelschap Three Little Clouds uit Amersfoort.

Meer berichten