Piet en Ellen Dijkhuizen vragen meer bekendheid voor Afasie, de aandoening waarbij het spraaktaalcentrum is aangetast na een herseninfarct. "Hij kan niet meer praten." Tekst en foto: Winny van Rij
Piet en Ellen Dijkhuizen vragen meer bekendheid voor Afasie, de aandoening waarbij het spraaktaalcentrum is aangetast na een herseninfarct. "Hij kan niet meer praten." Tekst en foto: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Al lukt praten niet, contact is heel fijn

Het is bijna vijf jaar geleden dat het leven van Ellen en Piet Dijkhuizen compleet veranderde. "Piet viel in de badkamer en bleek een herseninfarct te hebben gehad waardoor vele functie uitvielen maar zijn taal-spraakcentrum is blijvend aangetast," vertelt zijn vrouw Ellen. Hij heeft Afasie, kan de woorden niet vinden, niet zelf bedenken, zeggen of opschrijven.

Woerden – "We konden altijd zo goed met elkaar praten en daardoor begrepen we elkaar ook zo goed," vertelt Ellen terwijl Piet driftig knikt en ja zegt. Hij is een gezelligheidsmens die niet meer kan praten. Voor hem, voor Ellen, voor de kinderen en voor vrienden heel lastig. "Je wereld krimpt enorm. We hebben een klein clubje vrienden dat wil investeren in het contact en dan nog doe ik het woord. Hij kan wel reageren met tuurlijk, leuk en gezellig, maar kan zelf niet op woorden komen en of iets vertellen."

Positief en opgewekt

Ze snapt dat dit heel lastig is. "In het begin was dat voor mij ook zo, ik heb vaak gedacht hoe moet dit, je gaat over bergen en door dalen en dat we er samen uit gekomen zijn is omdat Piet er zelf heel positief in staat. Hij is opgewekt hoewel hij zijn werk moest inleveren. Piet was drie maanden uit huis waarvan een groot deel in de Hoogstraat voor revalidatie." Toen hadden we hoop dat de spraak terug zou komen, maar die blijft achterwege, ondanks vele trajecten en therapieën, onder andere bij het Afasiecentrum in Harmelen.

Evenwichtige relatie

In het begin voelde Ellen zich een soort verpleegster. "Ik was vooral erg bezorgd, vroeg me af of hij de woorden wel begreep, maar op een gegeven moment kwam er een moment waarop ik vond dat de relatie wel evenwichtig moet zijn." Ze zocht bevestiging bij Piet over financiële zaken, de opvoeding van de kinderen en andere dingen waar ze tegenaan liep. "Dit lukt door net zo lang te formuleren en gesloten vragen te stellen waarop hij alleen maar ja of nee hoeft antwoorden of ja knikken en nee schudden." Ellen en Piet doorliepen een heel proces maar pakten de draad weer op. "We hebben gelukkig nog steeds aan een half woord genoeg door een blik uit te wisselen."

Meer contact

Piet hoopt op meer contact en zoekt vrijwilligerswerk. "Ik denk dat zijn hersens niet geprikkeld worden als hij alleen maar thuis zit. Wendy Zippora Lehmann van De Boogh helpt ons. We hebben binnenkort een gesprek bij het Daan Teeuwes centrum, kijken wat mogelijk is, misschien de koffie of de lunch verzorgen." Meer weten? Kijk op afasieopdekaart, instagram. "Daarin vertellen we over ons leven met afasie en delen tips en informatie."

Meer berichten