Foto: Carla Vermeend

De Woerdensche column door Mirte Damen: Tolerantie in Woerden?

Ja, er is liefde en er gebeuren geweldige dingen. Er zijn geweldig mooie momenten en heel veel lieve mensen, te veel om te noemen. I see you, I hear you and I feel you! <3 Één van de mooiste voorbeelden: Ik sta te draaien en er komt een Marokkaanse jongen op mij afgestapt. Hij legt zijn hand op mijn schouder en zegt: 'Ik heb diep respect voor jou, maar echt weet juh, diep respect voor jou en niemand moet jou lastig vallen of aan je komen want dan zitten ook aan mij! Respect voor jou!! Dus weet juh, ik zal jou altijd helpen, want ik pak ze!'

Uit totaal onverwachte hoek, iets wat niemand ooit tegen mij heeft gezegd. Deze uitspraak was zo mooi en hij meende het echt. De tranen rolden over mijn wangen en ik bedankte hem.  Dus ja, de wereld is mooi, maar je moet de zon wel zien. Ik hoop dat er met dit stuk iets meer besef komt wat er gebeurt in het dorp Woerden (sorry stad), in Nederland en wat tolerantie nu is. 

Tolerantie is veel breder en gaat veel dieper dan de oppervlakte van het water (want zo is het). Tolerantie wil niets meer zeggen dan dat je iets of iemand respecteert, maar bij velen is die acceptatie er niet. Men vind het moeilijk. In mijn geval snap ik het ook nog. Veel mensen, in de meeste gevallen mannen, kunnen er niet bij. Toevallig ben ik dan transgender maar m.b.t. tolerantie kan je het echt breder trekken, mensen lopen tegen dingen aan. Je bent boer, kermisexploitant, buitenlander, vluchteling, homo, lesbisch, bi, of je hebt een handicap. Of het gaat even niet zo goed met je en je hebt het zwaar (zie het mooie en oprechte statement van de Q-Music DJ). Ik kan nog veel meer mensen opnoemen. Je loopt tegen vooroordelen aan. En echte lieve mensen, ze zijn er. Maar het leven is soms zo keihard!

Vandaar mijn boodschappenlijstje anti tolerantie!! Wat gebeurde er, waar liep ik tegenaan, wat overkwam mij, wat flikten mensen mij, hoe reageerden mensen naar mij en wat deden ze achter mijn rug? Welke opmerkingen kreeg ik naar mijn hoofd en met regelmaat nog steeds. Maar liever doen de mensen het achter mijn rug. En nu ga ik geen namen en rugnummers noemen. Ik ben geen roddelblad en ga mij niet verlagen tot hetzelfde niveau wat mensen tegenover mij gedaan hebben en nog steeds doen. En dit is geen naming en shaming column, laat dat duidelijk zijn! Ik ben geen slachtoffer, ik ben verre van zielig en ik ben een zielsgelukkig mens, een gelukkige vrouw en ik kan tegen commentaar en gezeik. Maar er zijn grenzen...

Waarom deze boodschappenlijst? Omdat ik inmiddels weet dat Nederland niet zo tolerant is als u denkt. En waarom ik dit nu schrijf is om eenmalig oprecht met alle goede hoop (wetend dat ik niet iedereen wakker ga schudden) mensen een spiegel voor te houden. Ik doe dit niet uit frustratie en niet om extra aandacht te krijgen (dat verwijt hoorde ik al 22 maanden geleden met mijn coming-out). Ik schrijf dit omdat het met het bewustzijn op het gebied van tolerantie slecht gesteld is. Mensen weten niet hoe ze er mee om moeten gaan en snappen het echt niet. Stel het is jouw zus, broer, vriend of vriendin, vader, moeder, oma, buurman, oom of tante of het is je kind. Wat zou jij doen als dit hun overkwam of aangedaan werd en ze belachelijk werden gemaakt of de meest verschrikkelijke kutgrappen naar hun hoofd gesmeten kregen? Voor dorpsgek te worden uitgemaakt, totale idioot etc., etc. Oooh hij Uhm zij wil weer aandacht... U snapt de strekking.   

Mijn anti tolerantie boodschappenlijst (wat is er gebeurd):   

- Uitgescholden of uitgemaakt worden (publiekelijk en achter je rug) voor: sukkel, eikel, idioot, homo, manwijf, dorpsgek, egoïst, aandachttrekker, lul, is je lul er al afgesneden?! Jij hebt een afwijking! etc, etc, ik kan echt nog wel even doorgaan.   

- In het kader van domme en oerstomme vragen: Kan je ook zwanger worden? Kan je nu ook kinderen krijgen? Krijg je nu ook een baarmoeder/eierstokken? Oooh, dus je wordt ook niet ongesteld? (Hallo biologieles :-)  

- We hebben je niet uitgenodigd voor 't feestje, want die ander kwam ook en die heeft moeite met jou... (pijnlijk)

- Tja, Mirte moeten we deze klus maar niet geven, want ze zit midden in transitie.... (alsof ik minder ben geworden)  

- Dus je bent echt geen homo..... ( zucht.....)  

- Ze is zo mannelijk...  ( wacht maar kreng, give me time)

- Alle grappen die je kan maken zijn gemaakt van kwaad tot erger (voor en achter mijn rug om) ? dat is dus humor.... en daar moet je maar tegen kunnen! ? jij wilt toch vrouw worden? dus mogen wij dat doen, dat geeft ons een legitieme mening? ook als het jou niet welwillend is? ik mag toch vinden wat ik vind ook al kwets ik jou? en dan mag ik dus ook je familie kwetsen…

- Ik heb niks tegen Mirte, hoor, maar ze moet niet denken dat ze wat is... (bitch move, get out the way)

- Wanneer gaat ie eraf? ?(Gaat je niks aan, stel ik jou impertinente vragen? Uhm nee!)

- Nee, het was niet beledigend of kwetsend bedoeld ofzo... ?( Waarom riep je dan zoveel onzin en maakte je mij dan non stop belachelijk? Tja, geen idee? Omdat iedereen dat doet, is dan het antwoord) Ben zo benieuwd wie iedereen is...?

- We gaan binnenkort koffie, wijn drinken, uit eten en we spreken af, ja, laten we afspreken. Ik bel je morgen of deze week (Vroeger gebeurde dat ook echt, nu niet meer en blijken het 9 van de 10 keer loze beloftes)

- Nee hoor, het heeft niets met je transgender zijn te maken dat we je niet boeken als DJ. ?(vervolgens krijg je een of andere vage smoes, terwijl er een echte optie stond en regelmatig met bevestiging. Altijd weer pijnlijk, vroeger gebeurde dit zelden). Of je wordt gewoon niet meer geboekt als DJ. Mensen laten je echt barsten! Welkom in het oh zo tolerante Nederland (dit is geen wrok, maar keiharde waarheid). Het zegt niks over mijn kwaliteit, maar zakelijk word ik en ben ik keihard afgestraft. 

- Er achter komen dat in een groeps-app foto's van jou langsgaan en je compleet belachelijk wordt gemaakt!? (Dank daarvoor mannen van een bepaald clubje en hulde voor deze grootse wijze van respect)  

- Diverse malen in mijn kruis gegrepen om te checken of hij er nog aan zit...  (gênant om mee te maken) 

- Letterlijk en figuurlijk moeten rennen voor je leven, omdat iemand je kapot wil maken omdat je transgender bent?. Dit kan ik nu wel zeggen. Geen leuke ervaring om mee te maken (understatement). Je hebt maar 1 gek nodig. Gelukkig heb ik daar geen last meer van gehad, maar heel heftig dat dit gebeurde. Ik hoop dat ik veilig mag zijn omdat ik ben wie ik ben? Helaas was die Marokkaanse jongen er niet op dat moment! 

Ik kan nog wel even doorgaan maar het heeft geen zin, nogmaals geen naming en shaming, er zal altijd wel iets zijn. Diverse mensen blijven toch roddelen en dat zal altijd zo blijven. Hoe dunner mijn huid en zachter die wordt, hoe dikker ik deze moet maken. Het is namelijk gewoon makkelijk om een opmerking of een grap te maken. Ik ben dus anders... en met mij vele anderen, maar wij zijn allemaal mensen. Hetzelfde mens als jij, los van man/vrouw, homo's, lesbiennes en hetero's. Wij zijn mensen. Universeel zijn we allemaal hetzelfde. En ik ben vrouw. Ik ga verder met mijn transitie en ik weet dat het allemaal goed komt. Het is al goed, het wordt alleen maar beter. Het kost tijd en het is niet de Henny Huisman Mini playbackshow met een magische deur. Je ziet mij langzaam steeds meer mij worden. Ik ben er trouwens al.

Ik schrijf dit omdat Woerden gezien wordt als meest gemiddelde stad van Nederland en dit is mijn ervaring met tolerantie. Dit is maar 1 verhaal, er zijn 100.000 andere verhalen in Nederland. En ik hoop oprecht dat mensen nu echt eens iets liever voor elkaar worden! Een groter bewustzijn krijgen. Er zijn veel mensen die geweldig openminded zijn en anderen de ruimte geven om te zijn. Maar het mag en het moet echt groeien. 

Hoe tolerant ben jij of bent u nu zelf? Hoe tolerant is Nederland? Daarom is er de coming out dag in deze wereld, deze week de Regenboogweek in Woerden en zijn de grote Prides helaas nog steeds nodig. Ik ben dankbaar met de liefde en steun die ik krijg van mijn familie en een aantal geweldige lieve vrienden, vriendinnen en mensen om mij heen. Maar 1 ding is zeker: wie je ook bent, waar je ook vandaan komt: kom ervoor uit! Je mag er zijn! Pride for deeper love!!  <3

Nawoord: Daarom hebben Margo de Wijk en ik gewerkt aan een geweldig project om 80 vrouwen mooi en krachtig op beeld te zetten. 80 vrouwen in alle diversiteit! Echt geweldig dat iedereen zo snel wilde meewerken. Echt, het was fantastisch en het is uniek geworden! Met de boodschap: Gewoon als alle anderen en uniek als iedereen!

De expositie 'True Colors are beautiful', waar wij onderdeel van zijn, is te zien in Galerie Van Slagmaat van 9 oktober t/m 9 november. Komt dat zien! Liefs, Mirte  


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden