Vanwege haar jubileum kreeg Truus Leurink, met rode trui en bril, van Mobilee een High-tea aangeboden. “We zitten hier met de leden en met een aantal oud-leden waarmee ik nog steeds contact heb.”
Vanwege haar jubileum kreeg Truus Leurink, met rode trui en bril, van Mobilee een High-tea aangeboden. “We zitten hier met de leden en met een aantal oud-leden waarmee ik nog steeds contact heb.” (Foto: Winny van Rij)

Truus geeft al 40 jaar dansles: vroeger Jazzgym, nu Bodyshape

Ze kwam in 1976 in Woerden wonen en ging op Jazzgym, bij Houvast, een van de voorlopers van Mobilee. "Dat was bij Emelia Hiele. Ik vond het zo leuk dat zij me aanraadde om ook les te gaan geven." Truus Leurink-Visscher aarzelde geen moment. "Niet nadenken, gewoon doen."

Door Winny van Rij

Woerden – Ze ging in gesprek met het bestuur en kon zo van start. "Eigenlijk wel gek." Ze keek de kunst af bij Emelia, leerde van haar en mocht stukjes van haar lessen geven, tot ze zelfstandig les ging geven. "Ik ben in de kroeg begonnen, het clubhuis van De Vriendschap waar de bierlucht je tegemoet kwam. Op de plavuizen zonder matjes maar met eigen pick-up en singeltjes."

Nog hetzelfde

Toen Truus begon heette het Jazzgym, daarna werd het BBB, toen BBB Dance en nu Body Shape. "De opbouw is allemaal hetzelfde. Je begint met een warming up, gaat dan allerlei spieren bij langs en eindigt met een dans, allemaal op muziek." In al die jaren is dat niet echt veranderd. "Ik heb alleen het losmaken van de spieren voor de warming-up toegevoegd. De dames worden allemaal wat ouder en zo kunnen ze daarna flink aan de slag." Want dat is wat Truus op donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur doet voor dames van 60 tot 80+. "We maken flink tempo. Op muziek van vandaag voor de herkenbaarheid en die muziek gaat sneller dan de muziek die je vroeger had." Ze schrijft de oefeningen en dansen allemaal zelf. "Leuk om te doen, het houdt je hersens scherp." Ze is best druk met de voorbereidingen. "Ik zoek de muziek uit, schrijf oefeningen, maak de dans, probeer alles uit, pas weer aan, alles moet kloppen en als in de les blijkt dat het alsnog wat te snel gaat, verander ik het ter plekke."

Scholen en bijscholen

Hoewel Truus in het begin zo van start kon, heeft ze zich wel degelijk bijgeschoold. "Ik ging in 1992-1993 een jaar lang naar Alphen aan de Rijn op vrijdagavond of zaterdag in een periode dat ik ook werkte en kinderen thuis had." Toen het examen daar was, kreeg ze een hernia. "De theorie kon ik wel doen maar het praktijkexamen niet." Het diploma kreeg ze niet maar omdat ze alle lessen had bijgewoond, alle punten had gehaald bij lessen die ze elders had gegeven, verzocht ze om een certificaat. "Die kreeg ik gelukkig." Daarna twee keer per jaar bijscholen tijdens een lang weekend in Hilversum. Ze vindt het lesgeven nog steeds heel erg leuk. "Ik mag echt niet weg van de dames."

Meedoen?

Truus geeft aan zo'n 11 dames les en wat haar betreft kunnen er nog best wat bij. "We hebben een gezellige groep, gaan iedere twee jaar een weekend weg, daar sparen we voor, maar niets is verplicht, alleen voor wie het leuk vindt." Meedoen? www.mobilee-woerden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden