De naam Kukele-boe is bedacht door Femke van den End die meedeed aan een prijsvraag van het VSB-fonds. Foto: Alex de Kuijper
De naam Kukele-boe is bedacht door Femke van den End die meedeed aan een prijsvraag van het VSB-fonds. Foto: Alex de Kuijper (Foto: Alex de Kuijper)

Vrijwilligers werken aan toekomst van Kukele-boe

Afgelopen vrijdag was het Dierendag en vierde Kukele-boe niet alleen haar 25-jarig bestaan, maar ook dat deze dierenweide in het Brediuspark met het vernieuwen van haar accommodatie is gestart.

Woerden - Het was op de eerste plaats was het een feestdag voor de dieren. Alle dieren krijgen hebben hun lievelingseten feestelijk opgediend gekregen. Zo was voor de geitjes en de schapen een feestelijk gedekte tafel met daarop heerlijk en gezond eten. Daarnaast werd er omgekeken hoe in 1994 het beheer van de gemeentelijke veestapel is overgenomen en hoe vrijwilligers deze veestapel hebben verzorgd.

Ook was het feest omdat de accommodatie van Kukele-boe door vrijwilligers vernieuwd wordt. Deze wordt duurzamer. En dat betekent onder meer dat de dierenweide nog vriendelijker wordt voor de dieren, bezoekers, medewerkers en het milieu. Om dat tot stand te brengen is Kukele-boe op zoek naar enthousiaste mensen die over de toekomst van deze dierenweide willen meedenken, meehelpen of meedoen

Het vernieuwen van de inmiddels 25 jaar oude accommodatie is lang gekoesterde wens. Het werk zou ook al afgerond moeten zijn en dan zou Kukele-boe bij gelegenheid van haar 25-jarig bestaan de gemeentelijke veestapel in eigendom verkrijgen. Maar deze planning is niet gehaald. Ruim tien jaar geleden is wel voor de medewerkers een verwarmde kantine gemaakt. Vervolgens branden in 2008 de Brediusboerderij af. Er is toen veel gedaan om de dierenweide en het Brediuspark veiliger te maken. Zo zijn er op de dierenweide onder meer beveiligingscamera's gekomen.
Maar verder is er heel veel gesproken over de restauratie van deze boerderij en de herinrichting van het zogenoemde centrumgebied van het Brediuspark.

Lopende deze jarenlange gesprekken heeft de gemeente in 2017 het eigendom van de veestapel al vast aan Kukele-boe overgedragen. Maar met het vernieuwen van de dierenweide moest gewacht worden tot de afronding van de gesprekken over de herinrichting van het centrumgebied.
Begin dit jaar zijn deze afgerond en dit voorjaar is ook de vergunning voor het restaureren van de Brediusboerderij afgegeven. Direct daarna is ook het vernieuwen gestart met de bouw van een schuilhok voor de schapen op de schapenweide zodat deze in de winter een onderdak hebben en in de zomer in de schaduw kunnen komen. Daarnaast worden de monumentale varkensschuur, de hooischuur en de geitenschuur opgeknapt en worden de andere opstallen vernieuwd. Het werk is met bouwhekken afgeschermd zodat de dierenweide de komende tijd zoveel mogelijk voor het publiek toegankelijk is. Samen met Arcades zijn de kosten geraamd op 72.890 euro. Door de inzet van vrijwilligers en door korting van toeleveranciers wil Kukele-boe voor de helft van dit bedrag besparen.

Het beheren van een schaapskudde is geen overheidstaak en daarom heeft het gemeentebestuur in 1994 besloten de veestapel van de hand te doen. De toenmalige buurtkinderen Niels en Kelly Gerritsen hebben voor het behoud van deze veestapel actie gevoerd. Ze vonden gehoor bij Jos Borsboom, de toenmalige beheerder van het naastgelegen Brediushonk, en die regelde dat Joep als eerste schaap op19 augustus 1994 door de WVW-jeugdkoning Marieke van Maanen weer over de dam in het Brediuspark is geleid. Snel daarna volgden meerdere schapen, maar ook geiten, kippen, ganzen, vogels, konijnen en varkens. Op deze wijze is de dierenweide gevormd.
Kukele-boe@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden