De eerste editie van de Woerdense Courant, toen een abonnement voor de krant 1 gulden en 25 cent kostte. Foto: Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard.
De eerste editie van de Woerdense Courant, toen een abonnement voor de krant 1 gulden en 25 cent kostte. Foto: Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. (Foto: )

Woerdense Courant: zeventig jaar ''voor elck wat wils''

Vrijdag 11 maart 1949 kwam de eerste Woerdense Courant uit. Dit jaar bestaat de krant zeventig jaar. In 1949 kostte een abonnement voor de krant 1 gulden en 25 cent per kwartaal. Tegenwoordig is de Woerdense courant een gratis huis-aan-huiskrant. Is er in zeventig jaar verder iets bij de krant veranderd?

door Niki Meijer

Woerden - Inhoudelijke verschillen zijn er tussen de krant uit 1949 en de krant van nu wel degelijk. In de Woerdense Courant van 11 maart 1949, opgediept uit het streekarchief, staat een artikel over de eerste steen die werd gelegd voor de bouw van een christelijke huishoudschool. Ook bevat de krant een advertentie voor sigaren. Beide zijn geen hedendaagse onderwerpen. De Woerdense Courant van 25 september 2019 kondigt een thema- avond gamen aan en bevat een advertentie over internethulp voor senioren. Die onderwerpen zouden niet zo snel in de krant van 1949 staan.

Toch zijn niet alle onderwerpen veranderd. De eerste uitgave van de Courant bevat een voetbalverslag: ''VEP is kampioen van haar afdeling geworden.'' In de krant van 25 september 2019 staat over dezelfde vereniging: ''De thuisclub sprong effectiever om met de doelkansen en pakte de winst met 3-1."
De eerste redactie uit 1949 trachtte ''elck wat wils'' te geven: ''Iets voor mijnheer de Man en daarnaast een gezellig en leerzaam hoekje voor Moeder.'' En: ''We gaan rustige babbeltjes maken bij grote en kleine Woerdenaren, om te horen, wat hun belevenissen waren.'' Ook de huidige redactie streeft ernaar alle Woerdenaren te bereiken. ''We proberen de stukken te verdelen tussen interessante onderwerpen voor jongeren en ouderen. Ons doel is om te laten zien wat er gebeurt in Woerden en omgeving en de inwoners centraal te zetten.'', aldus Sabrina Broer, redacteur van de huidige Woerdense Courant. ''Het moet een gezellige krant zijn met positieve onderwerpen'', beaamt Hans de Knikker, redactiecoördinator van de krant.

De Knikker zegt dat de krant een groter bereik heeft gekregen de afgelopen jaren. Volgens hem komt dat doordat de krant gebruik maakt van social media en mensen via social media meer op de krantenberichten reageren.'' Dit betekent niet dat de papierenkrant zal verdwijnen door social media: ''Wij horen vaak dat mensen op evenementen afkomen door de berichten in de papieren krant'', zegt Broer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden