Vader en zoon Kreuger
Vader en zoon Kreuger (Foto: Edith Op de Woerd)

Steinhagers bezoeken Varkensbedrijf Kreuger

De officiële stedenband met Steinhagen bestaat al sinds 1972. Kende de jaarlijkse bezoeken aan elkaar voorheen vooral een hoog gezelligheidskarakter, sinds 2014 hebben de wederzijdse bezoeken een meer inhoudelijke structuur gekregen. Dit jaar zijn duurzaamheid en energietransitie de centrale thema's.

Woerden - Na het officiële en hartelijke welkomstwoord van burgemeester Victor Molkenboer in de raadzaal van het gemeentehuis, kwamen diverse sprekers aan het woord die, allen in het Duits, de ongeveer 40 Steinhagers vertelden over de manier waarop Woerden in de komende jaren probeert te "vergroenen".

Het Duitse gezelschap werd geïnformeerd over de mobiliteitstransitie, de zogenaamde buurtbatterij en een afgevaardigde van "Duurzaam Woerden" vertelde over hoe zij in de toekomst een circulaire economie denken te bewerkstelligen.

Excursies

De middag was gereserveerd voor diverse excursies. De Steinhagers en anderen belangstellenden hadden vooraf een keuze gemaakt uit drie verschillende werkbezoeken: 'wonen en winkelen', 'landbouw en bedrijven' en 'horeca en energiecoöperatie'.

Plaatsvervangend burgermeester van Steinhagen Udo Bolte had vooral belangstelling voor de eerste energieneutrale supermarkt van Nederland: de Lidl in Woerden, Bolte: "In Steinhagen willen we dat de nieuwe Aldi een zelfde soort milieuvriendelijk pand krijgt."

Duurzaam Varkensbedrijf Kreuger

Veel belangstelling was er voor een bezoek aan varkensbedrijf Kreuger. Dit familiebedrijf herbergt circa 500 zeugen en 1200 vleesvarkens. Dit jaar werd het bedrijf uitgeroepen door de Woerdense burgers tot de duurzaamste onderneming van Woerden.

En niet voor niets: Jaap Kreuger legt uit aan de het gezelschap: "We gebruiken reststromen als voer; jaarlijks wordt ruim 700.000 kg rest- en afvalproducten door de varkens opgegeten en omgezet in hoogwaardige eiwitten voor de mens, 'het varken is daarmee het ultieme kringloopdier'. "Hij vervolgt: " De 486 zonnepanelen wekken voldoende energie op om het bedrijf van stroom te voorzien."

Verder is de ammoniakemissie met 80% gereduceerd: "de dieren worden allemaal gehuisvest in duurzame stallen met minimale ammoniakuitstoot o.a. door gebruik te maken van een luchtwasser, waarbij de stallucht die naar buiten komt eerst gewassen wordt om de geur, fijnstof en ammoniak te verwijderen.

Meer berichten