Tim en Anouk (rode jas) komen aan in Woerden. Janneke (l) en Jacqueline verwelkomen hen. Foto: Roy Visscher
Tim en Anouk (rode jas) komen aan in Woerden. Janneke (l) en Jacqueline verwelkomen hen. Foto: Roy Visscher (Foto: )

Woerden halte in tocht tegen pesten

Bij hun aankomst zaterdag in Molenvliet zat ongeveer de halve tocht erop. Ze kwamen vroeger aan dan verwacht, waarschijnlijk door de regen die de hele dag viel. "Dan lopen we sneller, verstand op nul en gáán". Tim en Anouk vragen met hun enorme wandeltocht aandacht voor mensen met psychische problemen, met name die door pesten.

Door Roy Visscher

WOERDEN – De reis begon in Ermelo op 9 september en eindigt daar ook op 11 november. Het idee voor de '64-daagse' - 1135 kilometer langs alle provinciehoofdsteden en andere plaatsen - kwam van Tim. Goede vriendin Anouk sloot zich aan. "We zien graag dat mensen die psychische problemen hebben daar open over zijn. Als je er zelf al niet over praat, kunnen anderen je toch niet helpen? Wij zijn er tijdens onze tocht open over en hopen dat anderen dat voorbeeld volgen." Anouk, voor wie het een 'overwinning op zichzelf was' om er zo over te praten, werd op de middelbare school buitengesloten, werd erg onzeker over zichzelf en trok zich in haar eigen wereld terug.

Tim werd gepest op de lagere school en daarna ging het 'van kwaad tot erger'. "Ik ging de clown uithangen en onwaarheden vertellen om een positieve indruk van mezelf te geven, in de hoop zo het pesten zoveel mogelijk te voorkomen. Ook spijbelde ik vaak." Tim raakte steeds meer vervreemd van zichzelf. "Op het werk gaf ik leiding aan zestig mensen. Maar thuis was ik een totaal ander persoon met de fles als beste vriend, zat ik – net als Anouk - in een andere wereld. Vandaar de slogan voor onze tocht: 'Wandelen tussen twee werelden'.

Kapot

Tim en Anouk benadrukken dat pesten levens kapot kan maken. "Gepest zijn werkt lang door en kan ernstige psychische problemen geven, ook op volwassen leeftijd." Tim geeft een voorbeeld. "Door het vele lopen ontstond een blaar onder mijn voet en moest ik een etappe overslaan. Niemand nam me dat kwalijk, toch voelde het alsof ik faalde. Dat is een van de vele gevolgen die ik jaren later nog ondervind van het pesten, en dan nog een van de minst ernstige." Anouk geeft het kernachtig weer: "Iedereen verdient het om veilig op te groeien en door te groeien. Om gewaardeerd te worden om wie je bent."

Opvoeden

De actie van Tim en Anouk wordt gesteund door Stichting Omgaan met Pesten. Jacqueline Toma is trainer bij deze organisatie en onthaalde de twee in Woerden, samen met therapeut/coach Janneke van Lint. "Vanwege de week van de opvoeding vragen wij extra aandacht voor de rol van ouders en samenwerking met de omgeving bij pesten en psychische problemen. Opvoeders kunnen immers veel betekenen tegen pesten. Ook de school, sportvereniging, buren, vrienden en familie spelen een rol in de opvoeding en kunnen er mede voor zorgen dat pestgedrag afneemt." Zondag ging de tocht van Tim en Anouk verder, op naar Utrecht. "Gelukkig worden wij elkaar tijdens het lopen totaal niet zat!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden