Burgemeester Van der Kamp, wethouders Inge Nieuwenhuizen en Robèrt Smits en Michiel van de Burgt alias Wouter van der Waterlinie. Foto: Lisanne van Uunen
Burgemeester Van der Kamp, wethouders Inge Nieuwenhuizen en Robèrt Smits en Michiel van de Burgt alias Wouter van der Waterlinie. Foto: Lisanne van Uunen (Foto: )

Virtuele geschiedenistour van het verleden naar het hier en nu

Afgelopen zaterdag ondervond burgemeester Van der Kamp virtueel hoe de schansen van het hoofdkwartier van prins Willem III in Nieuwerbrug er in 1672 uitgezien moeten hebben. In het Wierickehuis in Nieuwerbrug was namelijk de officiële presentatie van de Time Switch app 'Nieuwerbrug 1672', een app die ons terug brengt naar vier plekken uit de historie van de gemeente, die rijker blijkt dan velen van ons denken.

door Lisanne van Uunen

Nieuwerbrug aan den Rijn - 'Wouter van de Waterlinie', een personage gespeeld door Michiel van de Burgt, enthousiasmeerde de burgemeester en andere aanwezigheid om de VR-bril op te zetten en zo terug in de tijd te reizen naar 1672. Een roerige periode waarbij in Nieuwerbrug twee schansen werden gebouwd om de soldaten van het landleger en hun kanonnen achter te 'verschansen'. Dit met als doel koning Lodewijk XIV te weren. De schansen waren een onderdeel van de Oud Hollandse Waterlinie.

1672 was een regelrecht rampjaar. Huizen, molens en boerderijen werden platgebrand om het zicht richting Woerden vrij te maken, zodat ze de Fransen die Woerden hadden veroverd, zouden zien aankomen. Maar ook het onderlopen van de polders om de vijand te weren en zo de Waterlinie de creëren, was broodroof voor de lokale boeren. Zij moesten zichzelf anders bedruipen én in huisvesting en levensonderhoud van zichzelf en de gestationeerde soldaten voorzien. Want de soldaten, en met name de hoge heren en zelfs Prins Willem III zelf, verbleven niet alleen in tentenkampen maar ook in huizen en boerderijen in Nieuwerbrug om daar vandaan de linie te bewaken. Juist op het moment dat de Prins naar Charlois was afgereisd om een toevoer van de Fransen af te snijden, ging het vriezen. De Fransen waagden zich in de Meije over het ijs, en staken door richting Zwammerdam. De soldaten op de schansen zaten als ratten in de val en vluchtten naar Gouda. Hierdoor hadden de Fransen vrij baan van Zwammerdam tot Woerden. Op hun weg lieten ze een spoor van vernieling achter, bijna alles werd platgebrand en leeggeroofd en ook de schansen hielden geen stand. Nadat de Franse werden verspreid, verloren ze steun en uiteindelijk ook de strijd. Er zijn schetsen gemaakt in Bodegraven en Nieuwerbrug die diende als de eerste oorlogspropaganda. De rol van de gemeente in de wereldgeschiedenis blijkt daarmee vele malen groter dan veelal gedacht en de app zal hier meer ruchtbaarheid aan geven.

Michiel wilde als theatermaker en verhalenverteller dit verhaal niet in de vergetelheid doen raken, maar Nieuwerbrug op de (virtuele) kaart zetten als onderdeel van de Oud Hollandse Waterlinie. Daardoor nam hij het initiatief om de projectgroep Hoofdkwartier 1672 op te richten waar vanuit de Time Switch app ontstond. Als inspiratie voor de visualisatie is gekeken naar één van de weinige bewaard gebleven tekeningen uit die periode én is advies ingewonnen bij historici.

Voor Michiel is met de lancering een droom verwezenlijkt. Volgens zijn 10-jarige zoon Job, die vakkundig ondersteunde bij het gebruik van de app met de VR Bril, ademt zijn vader 1672. "Als papa in de rol zit van Wouter van de Waterlinie, houdt hij thuis soms stiekem zijn pak aan. Soms denk ik wel eens dat hij in de verkeerde tijd is geboren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden