Lia Noorthoek is een echte Woerdense, geboren op Rietveld. Ze zoekt altijd oplossingen voor mensen die problemen hebben en wil Woerden graag een beetje dorps houden.
Lia Noorthoek is een echte Woerdense, geboren op Rietveld. Ze zoekt altijd oplossingen voor mensen die problemen hebben en wil Woerden graag een beetje dorps houden. (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Lia Noorthoek helpt mensen zonder oordeel

Ze is pas sinds maart 2018 raadslid maar al heel lang politiek betrokken. "Ik heb het politieke van mijn vader." Ze combineert dat in de raad met het sociale van haar moeder. "We hadden vroeger vaak kinderen uit Amsterdam of Roemenië in huis," aldus Lia Noorthoek die een jaar of vijf voorzitter is geweest van ChristenUnie en nu dus raadslid.

Door Winny van Rij

Woerden – Ik stond al jaren op plek 5 in de lijst en werd de laatste keer met voorkeursstemmen gekozen." En dan gaat Lia er voor. "Mensen hebben op je gestemd, dus moet je de democratie recht doen." Het ging wel in een sneltreinvaart en ze moest wennen. "Aan de tijd en energie die het kost, veel meer dan voorzitterschap." Aan de lange processen en vooral aan de kennis die iedereen al heeft. "De burgemeester zei in een gesprek: 'Jij ben jij en ga uit van de besluiten van nu'. Nu heb ik mijn eigen portefeuille en contacten en dan gaat het vanzelf."

CDA nest

Ze is op Rietveld geboren en komt uit een CDA gezin met vijf kinderen. "We discussieerden vroeger veel thuis, voerden hele gesprekken met mijn vader. Ik maakte al jong de ommezwaai naar de ChristenUnie, mijn broer Arjan bleef CDA, is nu wethouder." Ze begon als kleuterleidster in Zegveld. "Toen stapte ik over naar het jeugdwerk, later naar het voortgezet onderwijs waar ik ook vertrouwenspersoon was." Al die bagage in haar rugzak gebruikt Lia in zowel de raad waar ze naast de energietransitie het sociale domein in portefeuille heeft als in haar werk voor Stichting Ontmoeting.

Welke keuzes maken we?

Voor de portefeuille energietransitie krijgt ze veel hulp van fractieassistent Harm. "Hij is goud waard, zit vanwege zijn studie in de materie en vertegenwoordigt onze partij in de werkgroep regionale energietransitie." Een belangrijk onderwerp. "Welke keuzes maken we, kijken we alleen naar ons eigen plezier?" Net als de vraag hoe groot Woerden moet worden en welke wegen je nodig hebt. "Hoewel je niet in de toekomst kunt kijken, vind ik dat we bij 60.000 inwoners moeten stoppen zodat Woerden iets dorps blijft behouden." Of het online kopen. "Ik heb een gruwelijke hekel aan de pakketdienst. Als een winkel stopt is Leiden in last maar je kunt er zelf iets aan doen door als het mogelijk is zoveel mogelijk bij de plaatselijke winkeliers te kopen."

Netvlies

Het meeste heeft Lia met het sociale domein. "Ik probeer op te komen voor mensen die minder stem hebben en dat kan in kleine dingen zitten. Denk aan de viering van 650 jaar stadsrechten in 2022. Dan vraag ik of er iets voor de buitenlandse en kwetsbare mensen georganiseerd wordt, dat staat niet op het netvlies."

Drijfveer

Haar geloof is een belangrijke drijfveer. "Je kunt gemakkelijk zeggen dat mensen met schulden en een groot gezin niet zoveel kinderen hadden moeten hebben, maar je weet niet wat er achter zit, hebt niet alles zelf in de hand." Ze handelt vanuit respect. "Ik probeer mensen zonder oordeel te helpen."

Oplossing zoeken

Mensen weten Lia meer te vinden nu ze in de raad zit. "Daar zit ook een gevaar in want je kunt niet alles oplossen maar ik geef altijd antwoord en probeer wegen naar een oplossing te vinden, zowel voor inwoners als in de raad."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden