Stef Brandsen kijkt uit naar het komende seizoen waarin hij schaatst voor de commerciële schaatsploeg Team IKO.
Stef Brandsen kijkt uit naar het komende seizoen waarin hij schaatst voor de commerciële schaatsploeg Team IKO. (Foto: )

Stef: ,,Je schaatst tegen wereldtoppers"

Een nieuwe stap in de carrière van Stef Brandsen is gezet. Sinds dit jaar schaatst hij voor de commerciële schaatsploeg Team IKO met wereldtoppers als Jan Blokhuijsen en Jorien ter Mors.

Door Nik Mandemakers

Sinds dit schaatsseizoen is Woerdenaar Stef Brandsen (20) actief voor Team IKO. Het vormde een nieuwe stap in de carrière van de schaatser. De aanwezigheid van teamgenoten als Jorien ter Mors en Jan Blokhuijsen geeft de professionaliteit binnen het team weer. Het is een omgeving waarin gepresteerd moet worden en voor Brandsen is dat een setting waarin hij zijn eigen grenzen kan verleggen. ,,Het was aan het begin wel even wennen. Het gaat er professioneler aan toe, maar er wordt ook harder geschaatst", aldus de Woerdenaar.

Stap te ver

Het afgelopen weekend kwam Brandsen nog uit op de Holland Cup waar hij zich plaatste voor het kwalificatietoernooi voor de World Cups op de 500 meter. ,,Ik wil mij dit jaar vooral persoonlijk verbeteren en veel leren binnen de ploeg. Het halen van internationale toernooien is denk ik nog net een stap te ver", wist Brandsen die een persoonlijk record op de 500 meter van 36.21 heeft staan. Een tijd waarmee het nog niet mogelijk is om de Nederlandse sprinttop het vuur aan de schenen te leggen. ,,Je moet natuurlijk ook tegen toppers als Michel en Ronald Mulder en Daidai Ntab schaatsen", was Brandsen realistisch genoeg.

Ontwikkelingen

Het komende jaar zal Brandsen vooral willen presteren op het NK Afstanden en de NK Sprint. Om daar te kunnen presteren heeft Brandsen in de zomer de basis weten te leggen. ,,Het team huurde Thialf af om daar in juni al te kunnen trainen. Mensen denken vaak wel dat de meeste arbeid in de winter wordt verricht, maar dat is niet zo. Dat gebeurt in de zomer. Ik merk daarvan nu ook al het resultaat. Ik ben al sneller dan vorig jaar en voel mijzelf ook fitter. Het technische aspect van het schaatsen gaat ook al beter", was Brandsen positief gestemd over de ontwikkeling die hij doormaakt en wie weet kan Brandsen dit jaar wel de stap richting de Nederlandse top zetten.

Meer berichten