De Bonaventurakerk voelde voor Birgitte van Hoesel als thuisbasis toen ze hier 30 jaar geleden kwam wonen. "Het is een mooie plek en de kerk zie ik altijd als eerste als ik op de A12 rijd."
De Bonaventurakerk voelde voor Birgitte van Hoesel als thuisbasis toen ze hier 30 jaar geleden kwam wonen. "Het is een mooie plek en de kerk zie ik altijd als eerste als ik op de A12 rijd." (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Birgitte van Hoesel combineert feiten met gevoel

Ras bestuurder Birgitte van Hoesel is ruim een jaar betrokken bij de Woerdense politiek waarin ze net als in haar werk altijd individuele belangen naar gemeenschappelijke belangen vertaalt. "Er gebeuren zoveel goede dingen in het maatschappelijk middenveld. Daardoor kan ik fijn leven en dat wil ik behouden en verbeteren."

Door Winny van Rij

Woerden – Dertig jaar geleden kwam Birgitte in Woerden wonen maar ze werkte altijd buiten Woerden. "Mijn identiteit komt uit het katholiek geloof dus sloot ik me aan bij de Bonaventura parochie. Dat werd een soort thuisbasis. De kerk zie ik ook altijd als eerste als ik de A12 op- en afrijd." Om verbonden te zijn met Woerden doet ze waar ze goed in is. "Besturen, organiseren, structureren." Ze werd lid van schoolbestuur en kerkbestuur en later lid van de Raad van Toezicht van het Zuwe Hofpoort. "De Woerdense verbondenheid stopte met de fusie."

Politiek is betekenisvol

Haar opa en oma waren middenstanders, haar vader had een ingenieursbureau. "Ze hadden weinig met de overheidswereld en politiek was voor mij veraf." Dat veranderde in haar vorige baan bij het waarborgfonds sociale woningbouw. "Ten tijde van de parlementaire enquête en de nieuwe woningwet. Toen zag ik wat politiek doet, hoe dit raakt en bepalend is."

Bedrijfsvoering

In 2015 zag Birgitte een oproep om raadslid te worden, deed een cursus en zocht een partij die bij haar past. "D66. Ik kwam vrij snel op een verkiesbare plaats en zit nu hier." Op een plek waar ze net als in haar werk de doelen zo probeert te realiseren dat er zoveel mogelijk gedaan kan worden met de beschikbare middelen. "In mijn werk als bestuurder van een adviesorganisatie, ervaar ik dat goede bedrijfsvoering belangrijk bijdraagt aan prettiger werken in de zorg."

'Ook bij de gemeente gaat het over de verdeling van de schaarse middelen en hoe we ook in de toekomst financieel gezond blijven als we onze ambities realiseren. Hoe maak je keuzes over mobiliteit, woningbouw, energietransitie. De druk op de regio is groot. Iedereen wil hier wonen, hoe verdelen we alles? Willen we een OV knooppunt, intercity station?" Met de ontwikkelingen op Middelland en Snellerpoort is dat logisch voor de forenzen. "Mogelijk willen andere gemeenten in de regio dat ook. Dus moeten wij snel duidelijk hebben wat we belangrijk vinden."

Evenwichtig

Deze manier van denken illustreert haar werk in de raad. "Ik ga voor een continue lijn, goed voorbereid, evenwichtig en ik hoop dat anderen mij deskundig vinden. Ik sla niet steeds op de trom, ben niet incidentgericht. Dat gebeurt soms wel in de raad waardoor vergaderingen lang duren en dat vind ik best ingewikkeld." Net als hoe de lijnen lopen, wie doet wat binnen de gemeente. "Complexer dan ik gewend ben."

Fundament op orde

"We wonen hier in een mooie samenleving, dat wil ik behouden en verbeteren, ook zorgen dat kwetsbare mensen hun plek vinden. Het raakt mij als ik ouderen samen tevreden zie zijn. Ik zal nooit iemand aan bed verzorgen, maar ik kan wel zorgen dat het fundament op orde is, toetsen of het past bij wat je voor ogen had en eventueel bijsturen. Zakelijk en rationeel maar altijd met gevoel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden