Het Woerdens Vocaal ensemble in actie in Rome in 2014
Het Woerdens Vocaal ensemble in actie in Rome in 2014 (Foto: )

Woerdens Vocaal Ensemble pakt uit

Het Woerdens Vocaal Ensemble bestaat twintig jaar. Om dit te vieren is onder begeleiding van dirigent André Vis een programma samengesteld met spectaculaire koorwerken van Antonín Dvorák en John Rutter. Op zaterdag 16 november 2019, 20.00 uur treedt het ensemble op in de Opstandingskerk, Wilhelminaweg 8 te Woerden. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar; zie www.woerdensvocaalensemble.nl. Koorlid Lily Dekker sprak met lid van het eerste uur Lidy van Vliet, voorzitter Corrie van Loenhoud en dirigent André Vis over de hoogtepunten van twintig jaar Woerdens Vocaal Ensemble.

Woerden - Lidy blijkt nog het krantenartikel uit de Rijn en Gouwe te hebben waarin de oprichting van het koor wordt aangekondigd. Het koor had op dat moment nog geen naam. Middels een prijsvraag in de krant werd uiteindelijk voor 'Voces Lauri' - stemmen van Woerden - gekozen. Eén van de oprichters, Yvonne Pauwe, vertelt in dat bewuste artikel dat het koor is ontstaan uit de behoefte van de zangers zelf. "Wij wilden een koor dat op hoog niveau a capella stukken zou kunnen zingen. Daarnaast wilden we de mogelijkheid hebben om in het midden van het land te kunnen optreden. Leden studeerden zelf de stukken in, zodat met weinig repetities goede concerten neergezet konden worden." Na tien jaar heeft Itamar Lapid, die het ensemble leidde van 2003 tot 2011, voorgesteld de naam te wijzigen, en werd de naam Woerdens Vocaal Ensemble gekozen. Lidy vertelt dat het koor in 1999 van start is gegaan onder leiding van Hans Leeuwenhage en sindsdien elk jaar twee à drie jaar concerten geeft in Woerden en omstreken. "Ik vind het fijn om met een vaste kern van ongeveer twintig zangers te zingen. Een aantal leden zingt al sinds de start of vlak daarna bij het koor," aldus Lidy.

Veel verschillende concerten

Voorzitter Corrie van Loenhoud zingt al jaren met veel plezier in het koor en noemt als hoogtepunt de reis met het koor in 2014 naar Rome. "Het koor zong toen onder andere in de Santa Maria Maggiore. Dat was een onvergetelijke ervaring." Wat Corrie fijn vindt is dat het koor zoveel verschillende dingen doet. "Bijvoorbeeld high tea concerten met romantische muziek en zelfgemaakte high tea, het vrouwenproject 'Voces Mysticae' en een heel apart concert in samenwerking met Dichtersgroep Woerden in Galerie Van Slagmaat ter ere van Valentijnsdag. Met de Dichtersgroep is ook samengewerkt in een 'Lessons and Carols' concert. In plaats van lezingen hadden de dichters toepasselijke gedichten geschreven die ze zelf voordroegen. Dit gaf een heel bijzondere sfeer." Wat Corrie ook nog bijstaat, is de samenwerking met bijvoorbeeld kunstenaars en Fotoclub Iris. Op het verlanglijstje van Corrie staat nog het maken van een koorreis naar Cambridge. "Wie weet wat de toekomst brengt."

Zingend de kerk uit

Op zaterdag 16 november gaan bezoekers twee grote werken horen die van elkaar verschillen. Vis: "De mis van Dvorák is door de mooie melodieën en harmonieën heerlijk romantisch. Rutter schrijft hele feestelijke, vriendelijke, toegankelijke muziek, daarmee benadrukken we het feestelijke karakter van dit concert, de luisteraars gaan gegarandeerd vrolijk (zingend) de kerk uit."

Meer berichten