Rob Immerzeel en Joke Snijder: ‘Door honderd jaar vol veranderingen op deze school loopt een duidelijke rode draad.’ Foto: Roy Visscher
Rob Immerzeel en Joke Snijder: ‘Door honderd jaar vol veranderingen op deze school loopt een duidelijke rode draad.’ Foto: Roy Visscher (Foto: )

Minkema is al een eeuw herkenbaar

Een vader die bezorgd raakte bij het idee dat zijn tienerdochter tussen de soldaten in de trein naar school moest in Utrecht. Dat is waar het Minkema College, een school met tegenwoordig zo'n 2500 leerlingen, uit voort is gekomen. Deze vader was notaris en heette F.A. Minkema. Hij nam tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1917, het initiatief om een openbare middelbare school op te richten in 'zijn' eigen Woerden.

Door Roy Visscher

WOERDEN – De door de notaris gewenste Woerdense school werd in het najaar van 1919 een feit met een HBS aan de Havenstraat en markeert het begin van het huidige Minkema College. Omdat de school dus honderd jaar bestaat, kijkt de Woerdense Courant terug met docent maatschappijleer Rob Immerzeel en docent lichamelijke opvoeding Joke Snijder. Beiden zijn daarnaast zelf oud-leerling én ouder van (ex-)leerlingen van het Minkema. Wat hun als eerste te binnen schiet bij 'honderd jaar Minkema' is dat er veel veranderingen geweest zijn. "Hoe vaak hoor je niet zeggen dat de laatste decennia alles zo snel verandert? Nou, in de beginjaren van de school was dat ook al zo. Zo werd het gebouw aan de Van der Valk Boumanlaan steeds weer uitgebreid. Dat ging zo ver dat het Minkema ooit de langste school van Nederland was, met 224 meter!" Rob herinnert zich zijn diploma-uitreiking. "Die was in de nieuwe gymzaal, waar toen het dak nog niet op zat." Lachend: "Gelukkig waren de hoosbuien toen net gestopt." De fusie in 1994 met de Ambachtsschool en de St. Jozefscholengemeenschap was misschien een van de ingrijpendste veranderingen. "Als school ben je onderdeel van een 'stroom' aan vernieuwingen die de overheid oplegt. Zo waren we na al die jaren sinds 1961 ineens geen rijksschool meer, wat betekende dat we meer zelf onze koers moesten bepalen."

Openstaan

Toch valt er ondanks de fusie en wijzigingen in naam, opleidingsaanbod en locatie(s) een duidelijke rode draad te ontdekken. "Die zie je terug in de goede sfeer en de collegialiteit. Niet voor niets werken we hier al zo lang na onze eigen schooltijd hier." Maar het is ook dit 'dna' van de school waardoor ze haar leerlingen wil opleiden tot burgers die echt meedoen in de maatschappij, kritisch zijn – ook op zichzelf – en openstaan voor andersdenkenden. "Ons streven naar dit 'burgerschap' komt terug in vakken als maatschappijleer, aardrijkskunde en geschiedenis. En dat werkt. Zo komen veel leerlingen spontaan met ideeën voor hun maatschappelijke stage: ze willen nu al écht iets bijdragen aan Woerden en de maatschappij. Toen minister Arie Slob hier een tijdje geleden op bezoek was, zei hij onder de indruk te zijn van de openheid van de leerlingen en hun bereidheid om hun blik te verruimen." Het Minkema College is ook voor iedereen 'veilig'. "Hier kun je uitkomen voor je seksuele voorkeur. We waren ook betrokken bij de Regenboogweek in Woerden en zijn aangesloten bij het Gender & Sexuality Netwerk. Op onze school zitten leerlingen met allerlei verschillende achtergronden. Iedereen kan hier zichzelf zijn want de school biedt een veilige omgeving."

Doe Maar

En dan op naar de hoogtepunten van de afgelopen eeuw … Rob kan zich één eindfeest, eind jaren zeventig, nog bijzonder goed heugen. "We gingen naar Utrecht voor een optreden van – het toen nog net niet helemaal doorgebroken – Doe Maar. De school had geregeld dat speciaal voor ons een trein naar Utrecht reed. Dat was zeker een van mijn topmomenten met het Minkema." Waarop Joke het laatste eindfeest aanhaalt. "Toen gingen we met zo'n twintig bussen naar Bunnik. Daar was zangeres Maan de bekendste act. Dat was vast een hoogtepunt voor deze generatie leerlingen." En het blijft niet beperkt tot eindfeesten, want sowieso staat het Minkema bekend om de buitenschoolse activiteiten die het organiseert. "En daar komen nog steeds veel leerlingen op af. Al is dat wel wat anders geworden sinds leerlingen het veel drukker hebben gekregen met bijvoorbeeld bijbaantjes." Niet alleen stimuleert de school de ontwikkeling van de leerlingen tot goede 'burgers', ook de bij de scholieren aanwezige talenten worden niet vergeten. Rob: "Onze talentlessen op het vmbo trekken bijvoorbeeld al gauw veertig à vijftig deelnemers. Zij mogen uiteindelijk laten zien hoe ze hun talent hebben uitgebouwd tijdens de voorstelling 'Minkema Boulevard'. Misschien hebben deze lessen wel bijgedragen aan het succes van de toenmalige leerlinge Robin Buijs bij The Voice Kids…"

Maar de eerste honderd jaar waren er niet alleen maar hoogtepunten. Zo was er een beangstigende brand in het bijgebouw aan de Van der Valk Boumanlaan. In 2014 was het verdriet op school enorm toen drie leerlingen omkwamen bij de vliegramp met de MH17 en een tijdje later toen een docente vermoord werd. Joke: "Dat waren dramatische gebeurtenissen en in de manier waarop de school daarmee omgegaan is, was die rode draad van verbondenheid weer te herkennen."

Toekomst

Hebben Rob en Joke eigenlijk nog wensen voor de volgende honderd jaar? "Het blijft nog wel een uitdaging om de huidige twee locaties echt te laten samensmelten tot één school. We zijn natuurlijk een behoorlijk grote school met twee locaties. Al kunnen we ons niet voorstellen dat je je als leerling hier een 'nummer' voelt. De onderwijsinspecteur zei: 'Het is op het Minkema onmogelijk om níet gezien te worden.' Een prachtig compliment natuurlijk." Joke zou graag zien dat de overheid 'nog eens nadenkt' over de bindende adviezen van de basisscholen. "Het lijkt me niet okay als kinderen soms op hun tenen moeten lopen." Rob spreekt ten slotte de wens uit dat de school de leerlingen goed blijft voorbereiden op de samenleving. "Zij moeten die straks draaiend houden, en dat terwijl er dan veel meer senioren zijn. Het is dan ook goed dat het Minkema al aandacht besteedt aan onderwerpen die straks belangrijk zijn, zoals dronetechniek en robotica."

Meer berichten