Voor kinderen die in hun omgeving te maken hebben met kanker biedt de Kidsclub een ontspannen middag.
Voor kinderen die in hun omgeving te maken hebben met kanker biedt de Kidsclub een ontspannen middag. (Foto: Julia Vriend)

Een kijkje in het inloophuis 'Leven met kanker'

Je bent er vàst al wel eens langs gelopen of gefietst; het Inloophuis 'Leven met kanker', aan de Wilhelminaweg in Woerden. "Toch weten nog weinig mensen van ons bestaan af," zegt Marjan Duurkoop, die tot het kernteam van het Inloophuis behoort. "Wij bieden een ontmoetingsplaats voor mensen die leven met kanker, of naasten met een ernstige ziekte." Elke eerste woensdag van de maand kunnen kinderen, van 6-12 jaar hier terecht. "Het doel van de Kidsclub van het Inloophuis, is dat de kinderen van een ontspannen en gezellige middag kunnen genieten," licht vrijwilligster Mieny toe.

Door Julia Vriend

Woerden - Samen met vrijwilligster Ilja neemt zij de groep kinderen vandaag onder haar hoede. Ze gaan naar de kinderboerderij, om hier meer te leren over de natuur.

"Dit is alweer het 5e jaar dat we de Kidsclub organiseren. Dit doen we met een vaste groep van vier vrijwilligsters, om de kinderen genoeg persoonlijke aandacht te kunnen geven," legt Mieny uit. "Ik doe dit werk omdat het mij een goed gevoel geeft dat ik er voor deze kinderen kan zijn. Ze maken allemaal iets heftigs mee op jonge leeftijd. Ik ga altijd met een tevreden gevoel en extra energie naar huis als we er weer een gezellige woensdagmiddag op hebben zitten."

Leven met kanker

Tijdens de Kidsclub is er altijd iemand aanwezig met pedagogische ervaring. "De kinderen hoeven niet te praten over hun gevoel of situatie, maar als ze dit willen kan dit altijd. Zowel in de groep, als één op één," zegt Marjan. "Het is heel bijzonder om te zien hoe kinderen met leeftijdsgenoten praten over een heftige ziekte als kanker. Een aantal middagen terug zei een van de kinderen: 'mijn mama heeft geen haartjes meer.' Dat raakt mij."

Activiteiten en thema's

Om goed de tijd voor elkaar te nemen tijdens zo'n middag, worden er hele diverse activiteiten georganiseerd. "We hebben altijd een thema," legt Mieny uit. "6 november staat de middag in het teken van herfst en Halloween, dan gaan we bijvoorbeeld pompoenen uithollen, en herfststukjes maken. Maar we hebben ook wel eens de dierenambulance over de vloer gehad, of iemand met een eigen circusschool!"

Meestal bestaat de groep uit zo'n 5 tot 7 kinderen. Elke eerste woensdag van de maand staan vier enthousiaste vrijwilligers van 14.30 tot 16.30 uur klaar om met hen aan de slag te gaan. "Wij hopen dat kinderen die in hun omgeving te maken hebben met kanker, ons in de toekomst beter weten te vinden."

Aanmelden

Aanmelden voor de volgende Kidsclub, op 6 november kan door een mailtje te sturen naar info@inloophuislevenmetkanker.nl.

Meer berichten