Foto:

Beeld van de maand: De Kastanjes van Jozef Pirkner

Het beeld van de maand oktober heeft te maken met de herfst en kastanjes: stekelige bolsters met daarin een noot. Er zijn twee soorten te onderscheiden: de eetbare tamme kastanje die je kunt verwerken in puree, maar ook lekker om in een vuurtje te roosteren. De wilde kastanje, ook wel paardenkastanje genoemd, is erg bitter en wordt niet gegeten.

Woerden - De tamme soort herken je vooral aan de bolsters met lange stekelige naalden zoals bij een egel. De wilde- of paardenkastanjes hebben harde korte stekels, minder hard dan die van de tamme kastanje maar zeker niet prettig om aan te pakken.

Het kunstwerk bij de R. de Jagerschool, Slingelandtlanen 126 te Woerden, bestaat uit twee beelden die beide wilde kastanjes als onderwerp hebben. Dat is goed te zien aan de stekels en aan die enkele kastanje die in de bolster zit; bij de tamme soort zie je vaak meer kastanjes in het omhulsel. Bij het rechterbeeld is de dop van de bolster verdwenen. Die zie je wel bij het linkerbeeld zodat je een voorstelling van een geopende kastanje krijgt. De beelden hebben een diameter van 90 cm.

Hanneke Mulder, directeur van de school, vertelt dat de Kastanjes echt bij de school horen. De R. de Jagerschool is een kleine school waar veel aandacht is voor het individuele kind en waar duidelijkheid en structuur bovenaan staan. Zij vindt kunst belangrijk omdat het iets doet met de mens en in de klas wordt er zeker aandacht aan besteed. Het kunstwerk dat voor de school ligt heeft jammer genoeg niet de aandacht van de kinderen. Dat kan te maken hebben met de harde stekels waardoor het minder benaderbaar is.

Waarom het schoolbestuur destijds voor dit beeld heeft gekozen is niet bekend bij haar. Voordat de school er was stonden er fruitbomen met appels en peren maar geen kastanjebomen. Over niet al te lange tijd zal de school worden verbouwd. Of dat gevolgen heeft voor het kunstwerk is nog niet te zeggen maar ze belooft dat er in ieder geval goed voor gezorgd zal worden.

Meer berichten