Rolf de Jong is verantwoordelijk voor het project Sociaal werken in de wijk met de locaties van Woerden en Buurtverbinders. Iedereen is welkom en hij schenkt graag een cappuccino.
Rolf de Jong is verantwoordelijk voor het project Sociaal werken in de wijk met de locaties van Woerden en Buurtverbinders. Iedereen is welkom en hij schenkt graag een cappuccino. (Foto: Winny van Rij)

Met veel plezier meewerken aan een leuke eigen wijk

Rolf de Jong is degene die samen met vele anderen het concept Sociaal werken in de wijk vormgeeft. Dat bestaat uit bekende locaties, zoals de Plint en het Dorpshuis, en uit Buurtverbinders die initiatieven van inwoners ondersteunen. "We zitten middenin het proces en kunnen tot eind 2020 een stevig begin maken."

Door Winny van Rij

Het is de bedoeling dat inwoners zelf bedenken wat er in de wijk georganiseerd moet worden. "Het gaat om vrijwillige buurtinitiatieven en diensten door professionals. Belangrijk is dat je met plezier binnen stapt voor een cappuccino, activiteit, cursus, een uurtje werken als ZZP-er of even bij maatschappelijk werk om iets te vragen, om alles te vinden wat je nodig hebt."

Iets brengen

Het lijkt op het dorpshuis van vroeger maar is echt anders. "Toen werden activiteiten van bovenaf georganiseerd en kwamen mensen vooral iets halen. Nu wordt je uitgenodigd ook iets brengen en de Buurtverbinder ondersteunt dit professioneel, brengt je in contact met de juiste mensen, regelt publiciteit en toegang tot budget indien nodig." De Buurtverbinder denkt ook mee over geschikte ruimte. "Stel dat iemand koersbal wil organiseren maar De Plint is bezet of ongeschikt, dan kijkt de Buurtverbinder bijvoorbeeld naar een zaal in de Kruiskerk."

Mogelijkheden

Die nieuwe centrale plek moet je dan ook breed zien. "Het gaat om het creëren van mogelijkheden om op diverse plekken initiatieven neer te zetten." Er gebeurt al veel maar nog niet genoeg. "Tijdens het wijkfeest bij winkelcentrum Tournoysveld haalde een werkgroep ideeën op bij inwoners en kijkt nu vooral naar wat De Plint zou moeten uitstralen. "Het zou mooi zijn als er ook activiteiten voor kinderen en jongeren komen." Iedere plek krijgt een Programmaraad die zich bezighoudt met het aanbod. "Dat is nog in ontwikkeling."

De tijd nemen

De gemeente wil op vier locaties starten, naast Dorpshuis Harmelen en De Plint ook in de bibliotheek in het centrum en Wijkcentrum Molenvliet van Sinar Maluku. "Eind 2022 moeten er in zeven wijken/dorpen locaties en Buurtverbinders zijn. Kamerik is met De Cope als activiteitenhuis al hard op weg, en in Zegveld gaat het ook hard." Het is belangrijk de tijd te nemen," zegt Rolf. "Mensen uit de buurt moeten dit allemaal doen, moeten er achter staan." De locaties gaan door vrijwilligers gerund worden. "Leuk, je hebt te maken met enthousiaste mensen die iets moois willen opzetten en organiseren." De spreuk die dit goed weergeeft wat hem betreft is 'We stemmen maar eens in de vier jaar, maar vrijwilligers stemmen iedere dag voor de maatschappij die zij willen. Iedereen helpt mee'."

Meer berichten