Kinderen mochten onder begeleiding van een arts een endoscopie uitvoeren en zo een kijkje nemen in de darmen
Kinderen mochten onder begeleiding van een arts een endoscopie uitvoeren en zo een kijkje nemen in de darmen (Foto: Edith Op de Woerd)

Niets mankeren, toch naar het St. Antonius

Op zaterdag 2 november opende het Sint Antonius in Woerden de deuren voor het publiek tijdens de Open Dag. "We willen heel graag laten zien wat er allemaal gebeurt in onze locatie in Woerden en waarvoor patiënten er allemaal terechtkunnen", vertelt Anneke Klok, een van de initiatiefnemers van de Open Dag en teamhoofd polikliniek Kindergeneeskunde. "Iedereen heeft moeten wennen aan het samengaan met het St. Antonius, maar ik kwam er al snel achter dat het ook veel oplevert."

Woerden - Ruim 2.000 bezoekers, patiënten, omwonenden en andere belangstellenden namen een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis.

Fusie

Enkele jaren geleden is het Zuwe-Hofpoort Ziekenhuis gefuseerd met het St. Antonius Ziekenhuis. Dit heeft tot gevolg gehad dat opnames (de kliniek), complexe dagbehandelingen en bevallingen niet meer plaatsvinden in Woerden. Ook de spoedeisende hulp is verdwenen. Deze Open Dag had als doel patiënten, omwonenden, relaties en andere belangstellenden achter de schermen van Sint Antonius te laten kijken want er gebeurt nog altijd heel veel op deze locatie. De poliklinieken zijn normaal gesloten in het weekend (het ziekenhuis is alleen doordeweeks overdag geopend), maar waren nu voor de Open Dag geopend.

Zien, doen en beleven

Artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers stonden klaar voor de vele bezoekers. Zij lieten hen de veelzijdigheid van de locatie in Woerden ontdekken door te zien, te doen en te beleven. Bezoekers konden bijvoorbeeld een 'bekwaamheidspaspoort' halen door allerlei proeven te doen zoals een rekentoets en een reanimatie. Medici gaven mini-colleges over uiteenlopende onderwerpen.

Op de afdeling slaapgeneeskunde werden diverse lezingen gehouden, zo was er een college over de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid. Een uroloog sprak over prostaatkanker en een cardioloog sprak over de risicofactoren en behandeling van hart- en vaatziekten.

Kinderen

Voor de kinderen was er een speurtocht door het ziekenhuis, ze mochten hun weeg- en meetdiploma halen, konden hun knuffel door een echte dokter laten onderzoeken en behandelen, een drol van klei maken, een tatoeage plakken en konden door een levensgrote darm lopen.

Tevreden

De organisatie is erg tevreden over het verloop van de dag. Bezoekers vonden dat er veel leuke dingen te doen waren en het was eigenlijk overal druk. Het gipsen was erg populair en ook de speurtocht door het ziekenhuis werd veel gedaan. De reanimatielessen waren goed bezocht en ook bij de poli Cardiologie was er veel animo voor de diverse testjes die daar gedaan werden, zoals een hartfilmpje en een fietstest. Ook de ambulance trok veel mensen. "Al met al een heel geslaagde dag, waarbij het doel om mensen te laten zien wat we allemaal bieden op het gebied van patiëntenzorg in Woerden zeker gehaald is."

De bezoekers waren over het algemeen erg verrast over waar zij voor de zorg nog steeds terecht kunnen in Woerden. De reacties van de Woerdenaren zijn lovend: "wat biedt het Antonius hier in Woerden veel meer dan we dachten, en wat ziet het er allemaal schoon en sfeervol uit", waren veelgehoorde commentaren.

Meer berichten