Foto: Carla Vermeend

Arie Leeft!!

Wie kenden ze niet: Arie & Moeders. Wellicht u nou net niet, ik heb het over Arie Thuis en zijn lieve vrouw. Zij waren de eigenaren van Cafe Petit Restaurant Victoria. Beiden zijn inmiddels al en tijdje overleden en God hebbe hun ziel. Hun zoon "kleine Erik" Erik Thuis heeft de zaak overgenomen runt deze met passie samen met zijn lieve vriendin Cindy.

Recentelijk hebben Ed Breuren & Wieteke Schol, de eigenaren van het mooie Van Rossum de prijs gewonnen voor de Meest Markante horeca ondernemer van Nederland. En terecht hulde, kudo's en dikke props. Erik en Cindy zouden deze prijs in de toekomst zeker kunnen gaan winnen en ik zou het hun gunnen.

Maar Cafe Victoria daar wilde ik het over hebben. Wie in Woerden is hier niet opgegroeid? Je eerste ervaring met uitgaan gebeurde hier (je allereerste biertje). Vrijdag en zaterdag moest en moet je hier zijn. Maar dan ging je donderdag ook gezellig. Wie heeft er niet tijdens een tussenuur even lekker gezeten. Of beter gezegd gespijbeld Ik moest er aan denken omdat de reünie - 100 jaar Minkema afgelopen zaterdag was.

En ik mijmerde over vroeger. De oude barmannen en vrouwen. En natuurlijk over Arie en Moeders. Dit was geen ordinaire kroeg, dit was meer een huiskamer, dit was familiegevoel, je voelde je welkom hier en hoorde erbij. En dat is nog steeds zo, de gastvrijheid en blijheid staan hier hoog in het vaandel. Als de bar zou kunnen praten zouden er zo veel mooie verhalen naar boven komen. Maar ja het bargeheim blijft. En de barmensen snapten dat vroeger al heel goed. Wat gebeurt in cafe Victoria blijft in cafe Victoria.

Ik denk inééns aan Arie zelf. Hij had altijd een paar briljante oneliners. Ik zie hem zo nog staan aan de bar met zijn kleine bierglaasje. En als je Arie wel eens sprak en hij wist dat je wat ondeugd had uitgehaald, dan had hij een mooi verhaal voor je. Dan zei hij: "ik zal je wat vertellen: ik ben een boek aan het schrijven en ik ben echt al heel ver maar het is nog lang niet af. Het boek gaat heten Mensen, mensen, mensen en weet je wat? Jij komt er in voor". Dan wist je dat Arie het wist of hij blufte. Dat kon je niet aan zijn gezicht zien, maar vervolgens ontstond er een mooi gesprek en vertelde jij je verhaal of luchtte je even je hart. En wist Arie het alsnog :-)

Arie is niet dood!

Dus de reünie van de Minkema deed mij mijmeren over deze mooie kroeg die al 125 jaar bestaat. Mijmeren over vrijdagmiddagen wanneer om 15.00 uur de kroeg vol zat en het feest was. Dansen op de biljarttafel. Over in welke hoekjes je stiekem aan het kussen was. Over de vaste gasten en over vriendschappen die hier gesloten zijn voor het leven. Waar de familie Thuis dan getuige en een soort ambtenaar van de burgerlijke stand was. Hier werd echt goed gezorgd voor elkaar en nog steeds.

Ja een mooie mijmering. Moeders kijkt nog steeds af toe vanuit de keuken de zaak in. En ze ziet dat het goed is! En Arie? Arie is niet dood! Arie leeft!!

Meer berichten