Chris Nieuwpoort op zijn boot tijdens de intocht vorig jaar. Foto: Chris Nieuwpoort

Chris bestuurt de pakjesboot tijdens Sinterklaasintocht: 'Duizenden ogen zijn op ons gericht'

Kirsten Bliekendaal

Woerden - 'Zie ginds komt de sleepboot uit Woerden weer aan'. Het is de boot van schipper Chris Nieuwpoort, op 16 november vaart hij mee met de Sinterklaasintocht. Zijn taak: de pieten veilig aan wal zetten. "Ik kijk er echt naar uit, het is mooi om op deze manier een steentje bij te dragen aan dit kinderfeest."

Tijdens de Sinterklaasintocht dansen vijftien pieten op het dek van Chris' boot De Morgenster. Sinterklaas vaart voor hem met de boot van collega schipper Peter. Of hij al zenuwachtig is? "Ontzettend, ik ben al drie maanden braaf en oefen elke avond Sinterklaasliedjes met mijn vrouw," zegt Chris lachend.

Op de kade maar ook op zijn boot is het feest. "We hebben twee grote speakers en de pieten dansen op het dek. Ook varen mijn kinderen of kleinkinderen wel eens mee. Zeker toen ze jonger waren vonden ze het ontzettend leuk dat opa Sinterklaas mocht helpen. Ik zorg dan altijd dat er soep aan boord is en anders lekkers. Het is echt leuk." Op het moment dat hij de Rozenbrug doorvaart barst het feest echt los. "Dan zie je de mensen, er staat rijen dik."

De dag voor de intocht vaart hij De Morgenster uit de haven. Buiten het centrum probeert hij zoveel mogelijk uit het zicht de boot klaar te maken. "Maar echt verdoezelen kun je niet. Het valt toch wel op als je vlaggetjes en een bordje Spanje of Madrid aan je boot hangt." Als er dan kinderen met hun ouders langskomen heeft Chris altijd wel een verhaal klaar. "Dat is leuk dan zeg ik altijd dat Sinterklaas onderweg is maar nu nog even een hapje aan het eten is voordat hij aan boord komt."

Al jaren vaart Chris mee met zijn boot, dat is meer vanzelfsprekend dan dat het hem officieel wordt gevraagd. "Toevallig ben ik half oktober een soort van officieel gevraagd, maar eigenlijk is het altijd zo dat als iedereen van boord stapt, ze al fluisteren 'tot volgend jaar hè'. En ja, we liggen hier toch in de haven." Daarnaast heeft de schipper dan een goede smoes om weer te kunnen varen. "In oktober varen we niet meer en het seizoen begint half april en duurt tot september. Voor ons een goede reden om weer even de motor te mogen starten."

Stuurfout

Dat er op 16 november duizenden mensen naar zijn boot staren maakt hem niet uit. "We varen met 2,5 kilometer per uur, dus hard gaat het niet. Ik vaar al mijn hele leven, bang dat er iets fout gaat ben ik niet." Als Chris Sinterklaas en de pieten veilig heeft aangelegd en de kade langzaam leegloopt, vaart hij terug naar de haven. Daar wacht zijn laatste taak. "Schoonmaken ja, al die pepernoten. Ze liggen overal, maar dat hoort erbij."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/woerden. Meer inspirerende verhalen over Woerden lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden