Floor van de Star is druk bezig met haar huiswerk.
Floor van de Star is druk bezig met haar huiswerk. (Foto: Nik Mandemakers)

Van de Star: ,,Eigenlijk is een toetsweek best wel stressvol"

Nik Mandemakers

De afgelopen weken moesten leerlingen uit Woerden en omstreken weer keihard leren voor een week vol met toetsen. Voor de leerlingen was het weer een stressvolle periode, die inmiddels ten einde is gekomen.

Woerden - Even geen les, maar wel enorm veel huiswerk. Iedere dag twee toetsen en dat voor een week lang. Ook Floor van de Star had de afgelopen weken weer hard gewerkt om behoorlijke cijfers te halen. ,,Het was best wel stressvol eigenlijk. Ik moest namelijk behoorlijk veel stof in een keer leren. Ik had acht toetsen", liet de 5 VWO-scholiere weten.

,,Ik kijk er altijd wel tegenop, maar het is ook wel eens zo geweest dat ik geen toetsweek had en dat ik tussendoor toetsen kreeg. Dat was ook irritant", zag ze ook de voordelen van een toetsweek in. ,,Zonder toetsweek heb je ook gewoon les tussendoor. Dan krijg je nog extra huiswerk erbij en is het toch moeilijker om je te concentreren op de toetsen.

Vaardigheden

Van leerlingen worden verschillende vaardigheden gevraagd voor een week als deze. Plannen is daarvan een van de belangrijkste. Zonder een gedegen planning is het slagen van een toetsweek tot mislukken gedoemd. ,,Dat is inderdaad belangrijk, maar om de toetsweek te laten slagen is motivatie misschien wel het belangrijkste. Na twee vakken geleerd te hebben, had ik het toch wel gehad", toonde ze zich eerlijk.,,Als morgen wiskunde op het programma staat, dan moet je niet alleen voor dat vak leren. De dag erna volgt namelijk nog een vak waarvoor veel leerwerk gedaan moet worden."

Op tijd beginnen

,,Met de toetsweek moet je gewoon op tijd beginnen, anders is het te laat", laat ze de moeilijkheidsgraad van een week lang toetsen zien. Ver vooruit werken en tegelijkertijd gedisciplineerd aan de slag gaan. ,,In de weken voorafgaand aan de toetsweek worden natuurlijk nog wel lessen gegeven. Dan moet je alles combineren. Die week ervoor is misschien nog wel het moeilijkste. Er komt namelijk ook nog huiswerk voor die schoolweek", zag Van de Star. Voor nu is de week voor de scholieren op de Woerdense scholen voorbij. Zo ook voor Van de Star die zich weer op de reguliere lessen gaat richten. Een volgende toetsweek laat nog even op zich wachten.

Hulp bij leren

Hulp bij het leren kreeg Van de Star bij Studiekring. Een organisatie in Woerden die bijles geeft, maar ook huiswerkbegeleiding aanbiedt. Iets waar de leerlingen profijt van hebben. ,,Ik vind het vooral moeilijk om te beginnen aan mijn huiswerk. Wanneer ik dan bij Studiekring kom, heb ik een omgeving waarin ik wel aan de slag ga. Daar wordt natuurlijk ook in de gaten gehouden of je iets doet", liet Van de Star weten.

,,Daarnaast help het mij om in een omgeving te zitten waar ik moet leren. Anders zit ik thuis en denk ik ja, ik kan ook wat anders gaan doen. Dan zie ik iets op mijn bureau staan dat mijn aandacht trekt en ben ik weer een half uur verder", was Van de Star ook zelfkritisch. ,,Ze kijken bij Studiekring toch of je ook iets uitvoert.

Op school heb je medeleerlingen die totaal niet plannen en vlak voor de toetsen pas gaan leren. Ik zit alleen meer bij de categorie van leerlingen die veel plannen. Studiekring helpt mij daar ook mee. Is de planning bijvoorbeeld haalbaar of niet?, zag ze het profijt in van de externe begeleiding.

Afloop

Hoe de toetsweek nu is afgelopen? ,,Het ging niet helemaal zoals ik had gewild, maar ik kreeg wel een 6.8 voor wiskunde D terug. Daar was ik wel erg blij mee", was ze toch tevreden. ,,Al met al ging het wel gemiddeld."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden